Christmas with classics

Kaupallinen yhteistyö FDB Møbler

Hei! Viimeiset työpäivät ovat vihdoin käsillä ja lähtölaskenta Jouluun on alkanut! Tänä vuonna Joulu on vapaiden suhteen harmillisen lyhyt, joten olen erityisen fiiliksissä siitä, että säästin osan kesälomasta tähän ajankohtaan. Olen parin viime vuoden aikana huomannut, että itsellä on todella suuri tarve saada tähän pidempi vapaa etenkin, kun edellisen kerran on tullut lomailtua kesällä. Varsinkin pääkoppa huutaa pidempää totaalitaukoa koneella istumiselta ja arkirutiineista. Meillä Joulu menee onneksi melkolailla samaan tuttuun tapaan – olemme aaton meillä isovanhempien ja sisarusten kanssa ja kukin kantaa oman kortensa ruokavalmisteluihin. Mun osuus koostuu rosollista ja jälkiruoista eli ei paha rasti ollenkaan. Joulusiivoilujakin olen tehnyt vähän ennakkoon eli mitään suurempia toimenpiteitä ei senkään suhteen tarvitse onneksi tehdä.

Meidän erillinen ruokailutila on arkisin yleensä lähinnä lasten askartelukäytössä, mutta tähän vuodenaikaan oon aina kiitollinen, että se on olemassa. Pöytä on sen verran suuri, että mahdumme juuri kaikki sen ympärille. Tänä vuonna pöytä saa yhden uuden lisäyksen ympärilleen suorastaan unelmaisen yhteistyön myötä – kyseessä on tanskalaisen FDB Møblerin ikoninen J80 -tuoli uudessa Ruby Red -värissä! Tuolin on jo 1960-luvulla suunnitellut Jørgen Bækmark ja se on valmistettu FSC sertifioidusta ((FSC-C164841) pyökistä ja paperinarusta. FDB Møblerin omat juuret menevät vieläkin kauemmaksi aina vuoteen 1942, jolloin yritys perustettiin ja sen pääsuunnittelijana aloitti arkkitehti Børge Mogensen, joka on yksi tanskalaisen kalustemuotoilun pioneereista. Vaikka maailma ympärillä on muuttunut näistä ajoista paljon, on FDB Møblerin visio edelleen sama – tehdä kalusteita, jotka antavat tilaa ihmisille. Tähän ajatukseen kiteytyykin yrityksen kolme kantavaa arvoa, joita ovat kauneus, toimivuus sekä tuotteiden valmistus huolella ja ammattitaidolla. Vuonna 2021 FDB Møbler on lisäksi asettanut tavoitteekseen olla Tanskan vastuullisin huonekaluvalmistaja.

J80-tuoli on tähän asti ollut meillä työhuoneessa, sillä huomasin melko äkkiä., että se on yksi meidän ergonomisimmista tuoleista. Paperinaruistuin on jämäkkä, mutta myötäilevä eikä takamus puudu. Noja tulee puolestaan riittävän korkealle ja tukee hyvin selkää. Tässä tuolissa on helppo istua ryhdikkäästi, mutta samalla mukavasti! Huomaan lisäksi, että katse osuu siihen huomaamatta puhtaasti ihan esteettisistä syistä (vai oonko vaan parantumaton tuolihullu?), sillä tuoli on siro ja todella hienosti muotoiiltu. Myös istuimen paperipunos elää kauniisti valon mukaan. Punaisen sävy on aivan nappiin ja sopii käytännössä kaikkien värien kanssa yhteen! Edelleen olen sitä mieltä, että punainen on yksi upeimmista väreistä juuri tuoleihin! Kuvissa on myös toinen tamminen J80-tuoli, joka on öljytty ja “smoked” eli pinta on kauniin keskiruskea. Molemmissa tuoleissa yksityiskohtien viimeistely on aivan huippua eli en yhtään ihmettele, että ne ovat klassikon maineessa!

Tein pienen koekattauksen ruokailutilan fiiliksestä aattoa varten ja taidan kallistua tänäkin vuonna punaisen, valkoisen ja puunsävyn yhdistelmään. Siinä on jotain turvallista sekä jouluun sopivaa perinteikkyyttä. Mustat ranskalaiset vintage-aterimet tuovat kattaukseen kuitenkin vähän kaivattua särmää. En ole kummoinen kattaja eikä lautasliinojen taittelukaan luonnistu eli helpointa on kääräistä ne vaan rennoksi kimpuksi ja ympärille vähän näyttävää nauhaa. Jouluruoat varastavat kuitenkin huomion ja pääasia on viihtyä ilman jokaisen yksityiskohdan vahtaamista. 🙂

Aaton hyvän ruoan ja perheen kanssa vietetyn ajan lisäksi odotan Joululta rauhoittumista ja mahdollisuutta elää ilman mitään menoja tai do-to -listoja. Selustakin on jo sen verran varmistettu, että meille tuli viime viikolla toinen TV! Fakta on se, että meillä TV on aina muiden käytössä enkä ole saanut juurikaan mahdollisuutta katsoa rauhassa leffoja tai sarjoja, jotka kiinnostavat vain mua. Nyt se on vihdoin mahdollista eli odotan todellakin Joululta glögikupin ja suklaiden kanssa hiippailua yläkertaan omaan telkkarirauhaan! Halleluja!

TVn tulon myötä sain vihdoin kipinän jatkaa kesken jäänyttä makkarin sisustusta ja kaikenlaisten pohdintojen jälkeen päädyin todella simppeliin toteutukseen. TV tason virkaa palvelee parimetrinen hyllylevy, jonka maalasin kannattimineen samalla sävyllä seinän kanssa. Onneksi on maalijämät! Taso on juuri sen verran leveä, että sen päälle mahtuu muutama tuikku, valaisin sekä kesältä talvettumassa oleva pelargoni. Lisäksi huoneeseen muutti rottinkinen vintage-nojatuoli, jonka vuorasin lampaantaljalla. Upottavan tuolin pariksi tarvitaan tietysti vielä rahi eli FDB Møblerilta valitsin meille tammisen J83 -rahin. Myös siinä on kaunis paperinarupunos! Kunhan meidän ruokailutilan takka valmistuu, siirtyy rahi todennäköisesti vielä alakertaan takan eteen – tässä käytössä se on nimittäin jo hyväksi havaittu!

Näiden kuvien myötä haluan toivottaa kaikille oikein tunnelmallista, rauhallista ja omanäköistä Joulua, miten ja missä ikinä sitä vietättekään! <3

3 thoughts on “Christmas with classics

 • Reply Niina 04/01/2022 at 17:15

  Hei, pidän todella tästä blogistasi, olen jo useita vuosia sitä seuraillut. Kotisi on niin kaunis ja sinulla on parhaat tee-se-itse-projektit, joista aion nyt kopioida omaan kotiini tuon sievän paneloidun Ivar-kaapin. Millä sävyllä se on maalattu?

  • Reply maiju 05/01/2022 at 10:41

   Hei Niina ja kiitos paljon ihanasta kommentista! Sävy on S4010-B10G. 🙂 Nupit olen tilannut Slöjd Detaljer -nimisestä nettikaupasta vastauksena seuraavaan kysymykseesi.

 • Reply Niina 04/01/2022 at 17:25

  Entä nuo Ivarin pienet nuppivetimet, mistä ne on?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *