DIY: Puutarhakalusteiden kunnostus maalaamalla

Moi! Taas olisi pientä tuunausasiaa, sillä olen jälleen viihtynyt maalipurkin ääressä. Haimme nimittäin viime kuussa Teerijärveltä ihanat puusepän tekemät ulkokalusteet, jotka tilasin maalaamattomina. Kalusteet ovat vanhan tyyliset ja halusin niihin jonkun klassisen sävyn eli tarvitsin värivalintaan mietintäaikaa. Oikea sävy löytyi parin testipurkin jälkeen ja siinä samalla tuli sitten maalattua vähän muutakin. Ulkomaalin sävyn valinta on mun mielestä aika haasteellista, koska sävyä ei voi valita “sellaisenaan”. Huomasin sen heti ekan testerin kanssa, sillä sävy osoittautui aivan liian vaaleaksi, vaikka sisätiloissa se näytti sävykartasta katsottuna aivan täydelliseltä. Eli ulkosävyksi kannattaa valita se täykky, mutta ainakin pari astetta haluttua tummempana. Tämän vihreän koodi on NCS 4032-G79Y.

Näytän nuo tilatut pihakalusteet vähän myöhemmin, kun meillä on sarjaan myös pöytä eli tässä postauksessa kerron, millainen muutos syntyi meidän vanhalle kevyelle parvekesetille ainoastaan maalaamalla. Kyseessä on ilmeisesti IKEAn metallirunkoinen setti, johon kuuluu pieni pöytä ja kaksi tuolia. Kalusteissa on puiset istuimet ja kansi, jotka olin jo kertaalleen maalannut muutama vuosi sitten kun setti tuli meille jostain käytettynä. Vanha maalipinta oli pysynyt niissä yllättävän hyvin, kun otetaan huomioon, että kalusteet ovat olleet ulkona vuoden ympäri. Nyt niissä kuitenkin näkyi kupruilua ja pöytä oli jopa mukana apupöytänä maalaushommissa. En siis ihan hirveästi laittanut näille enää arvoa, mutta kun maalipurkki kerran oli auki ja Teknoksen Futura sopi myös metallikalusteille, annoin palaa!

Sen verran jaksoin niiden eteen kuitenkin nähdä vaivaa, että pesin pinnat maalipesulla ja hioin puupinnoista pois irtonaisen vanhan maalin. Levitin uuden maalipinnan siveltimellä “töpöttelemällä” ja se tarttuikin todella hyvin myös metalliosiin. Ekan kerroksen jälkeen pinta oli jo lähes peittävä, mutta olin joka tapauksessa varautunut kahteen maalikerrokseen. Liuotinpohjaisen maalin kannattaa antaa kuivua noin vuorokauden eli kyseessä on parin päivän urakka kuivumisaikojen kanssa.

Nyt setti on valmis ja takaisin vanhalla paikallaan, enkä voisi olla siihen enää paljon tyytyväisempi. Tästähän tuli oikea “köyhänmiehen Fermob”! Rakastan tätä keltaiseen taittavaa vihreää, sillä se on just sopivan omenainen, mutta erottuu kuitenkin ympäröivästä vehreydestä riittävästi. Maalipinnasta tuli todella kestävän oloinen ja tasainen eli uskon setin selviävän tällä käsittelyllä taas muutaman vuoden. Ehkä nyt kiikutan ne jopa varastoon talveksi! Vaikka tässä kohtaa pihaa ei varsinaisesti istuskella, tykkään silti, että silmällä on jotain mihin osua eikä piha tunnu autiolta. Eli oli todellakin hyvin käytetty maalidesi, tähän projektiin ei sitä nimittäin paljon kulunut!

Toinen helppo DIY on tehdä raudoitusraudasta ruosteisia kukkatukia. Tämä muistaakseni 7 mm paksu viiden metrin rautaputki maksoi K-Raudassa 1,69 €/kpl eli yhdestä saa useamman kaaren. Olen reunustanut tällä idealla kukkapenkkejä sekä laittanut yksittäisten tukea vaativien taimien jeesiksi. Tangon saa katkaistua vähän hevimmillä pulttisaksilla tai voimapihdeillä ja sitten vain taivutetaan haluttuun muotoon! Olen kyllä nauttinut tänä vuonna aivan erityisen paljon pihan laittamisesta ja pää pursuaa sen suhteen ideoita, jotka toivottavasti pian pääsevät toteutukseen!

2 thoughts on “DIY: Puutarhakalusteiden kunnostus maalaamalla

  • Reply Nitanen 19/06/2021 at 13:08

    Olipa taas mainio muutos! Käyn aina tasaisin väliajoin kurkkimassa mitä kivaa olette tällä kertaa keksineet. Näistä postauksista tulee hyvä mieli ja ne saavat omankin mielikuvituksen liikkeelle, sillä lähes aina värivalinnat ja ideasi ovat sellaisia, joita itse ne ole tullut ajatelleeksi, mutta ah, ovat niin onnistuneita!

    • Reply maiju 13/09/2021 at 18:13

      Voi kiitos paljon Sari, värien valinta ja niiden avulla saatu muutos on kyllä aina yhtä jännittävää! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *