Kokemuksia maalämmöstä – plussat ja miinukset

Kaupallinen yhteistyö / NIBE

Hei! En varmaan ole ainoa, jolle alkaa tämä hyinen kevät alkaa jo riittää ja kesän lämmittävät auringonsäteet ovat enemmänkin kuin vain valoa pimeyden jälkeen – mun mielestä ainakin paras vuodenaika on juuri nyt käsillä! Kirjoitin viime syksynä siitä, miten meidän talon lämmitysjärjestelmässä siirryttiin uuteen aikaan vaihtamalla öljylämmitys moderniin maalämpöön eli ajattelin tässä postauksessa koota yhteen ajatuksia menneestä lämmityskaudesta sekä meidän kokemuksia NIBEn maalämmöstä.

Maalämpöön siirtyminen oli meille tähän mennessä isoin taloon tehty perusparannus, joten totta kai askeleen ottaminen hieman jännitti. Samalla se oli kuitenkin lähes itsestäänselvä asia, koska lämmitettäviä neliöitä on paljon (yli 200) ja talossa oli vesikiertoinen lämmityssysteemi valmiina. Pohjimmiltaan halusimme lämmitykseltä kahta asiaa – edullisuutta sekä huolettomuutta – ja sitä myös saimme. Maalämmön käyttönoton jälkeen odotimmekin ensimmäisiä talven sähkölaskuja todella kiinnostuneena – miten muutos näkyisi kuluissa? Voin sanoa, että yllätyin laskujen suuruudesta – tai pikemminkin pienuudesta, koska kulutus ei juurikaan kasvanut edellisvuodesta! Sähkölaskut nousivat suurinpiirtein muutamalla kymmenellä eurolla ollen noin 250 € kuukautta kohden talvikuukausina. Lämmitykseen kuluvissa kokonaiskuluissa ero entiseen on kuitenkin merkittävä, koska noin 1 500 euron vuosittainen öljylasku jäi kokonaan pois. Säästimme lämmityskuluissa siis vähintään 1 200 euroa/vuosi, vaikka talvi oli ihan kunnollinen ja vieläpä melko pitkä!

Entä sitten se huolettomuus? Täytyy sanoa, että lämmitysasiat eivät ole olleet juuri puheenaiheina kuluneen puolen vuoden aikana. Ja miksi olisi ollut, sillä NIBEn S1155 invertteripumppu on säätänyt lämmitystä automaattisesti ulkoilman lämpötilojen mukaan eli emme ole juosseet pattereita säätämässä saati kellarissa maalämpölaitteella. Riittää, että patterit on huoneissa avattu täysin ja laitteisto säätää itse itseään. Kylmimpinä talvikuukausina olemme kyllä lisäksi polttaneet alakerrassa takkaa, koska siitä tulee niin ihanasti lämpöä ja tunnelmaa. Ja yläkerrassa on kylmimpinä jaksoina ollut välillä ilmalämpöpumppu päällä, sillä siellä pattereita on neliöihin nähden yksinkertaisesti liian vähän. Tulevaisuudessa ajattelimmekin lisätä lämpöpatterit sekä meidän että Theon makuuhuoneeseen, jotta saamme yläkertaan enemmän lämmittävää “patteripinta-alaa” ja maalämmön hyödyn entistä parempaan käyttöön.

Ainoa negatiivinen asia maalämmön asennuksessa on ollut pattereihin aluksi kertynyt ilma, sillä asennuksessa koko järjestelmä tyhjättiin vedestä ja taas käyttöönotossa se täytettiin. Tämän tiesimme jo etukäteen, mutta silti jotkut huoneet ehtivät syksyllä viilentyä ennen kuin ehdimme ilmaamaan ne. Asia siis korjaantui heti ilmaamisen jälkeen eli ei ole ollut mikään pysyvä vaiva. Toinen asia, josta kannoin huolta heti maalämpökaivon porauksen yhteydessä oli pihan kunto eli jännitin, miten pahaa jälkeä porauslaitteisto ja kaivuri saavat talon nurkalla aikaan! Syksyn vesisateissa tilanne näytti vähän lohduttomalta, mutta loppujen lopuksi pääsimme tosi vähillä korjaustöillä. Nyt keväällä säiden lämmettyä levitin kaivuukohtaan useamman säkin multaa, kalkkia sekä ruohonsiemeniä ja noin kymmenen neliön kokoinen kohta on alkanut jo palautua. Uskon, että siinä on kesän lopussa jo uusi nurmikko eikä lämpökaivon kohtaa erota maisemasta enää mitenkään! Täältä voit katsoa, miltä kaivanto näytti pahimmillaan!

Mitä tästä kaikesta voi siis päätellä – sanoisin, että maalämmön ja NIBEn modernin maalämpölaitteiston asennus oli meille aivan paras valinta ja samaa mieltä vaikuttavat olevan myös muut maalämpöön siirtyneet tutut, joiden kanssa olemme aiheesta jutelleet. Me käytimme maalämmön työkustannusten kattamiseen kotitalousvähennystä, mutta ehdottomasti kannattaa tutustua myös valtion myöntämiin energia-avustuksiin, joista kotitaloudet voivat hyötyä jopa 4 000 euroa. NIBEn sivuille on koottu todella paljon tietoa maalämmöstä ja sen eduista ja suosittelen tsekkaamaan sieltä erityisesti “Ennen lämpöpumpun hankintaa” -artikkelin, jossa on kaikki laitteiden mitoituksesta ja asennuksesta oli kyse sitten uudiskohteesta tai vanhan järjestelmän uusimisesta kuten meillä. Vanhan talon asukkaana on aivan paras fiilis, että lämmityshuolet ovat nyt pois mielestä moniksi vuosiksi eteenpäin!

2 thoughts on “Kokemuksia maalämmöstä – plussat ja miinukset

  • Reply Saimi 19/10/2021 at 10:09

    Hienoa kuulla, että maalämpöpumpulla oli suuri vaikutus lämmityskuluihin. Veljeni myös juuri hommasi maalämmön tuonne Kirkkonummelle, ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Itse myös harkitsemme, mikäli se olisi sellainen joka meidänkin talouteen tulisi.

    • Reply maiju 19/10/2021 at 10:40

      Hei Saimi, kiva kuulla! Tämä on kyllä käyttäjälleen niin helppo valinta ja ihan yllätyin, miten pienenä talvikuukausienkin sähkölaskut ovat pysyneet, todella tyytyväisiä ollaan! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *