Kiinteä kirjahylly TV-huoneeseen

Kaupallinen yhteistyö / K-Rauta

Hei! Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi päivitellyt blogia. On jotenkin ottanut voimille tämä hidas kevään tulo, lasten jatkuvat karanteenit, testeissä juokseminen sekä nyt jo vuoden jatkunut etätyöskentely. Aika raskas alkuvuosi siis, mutta nyt onneksi tuntuu, että pahin on takana!

Hyvää mieltä tuo myös hiljattain yhteistyössä K-Raudan kanssa valmistunut kirjahyllyprojekti! Tämä kiinteä kirjahylly oli haaveissa kauan ja erityisesti siksi, että halusin vihdoin saada lähinnä varastona toimineen “työhuoneen” viihtyisämmäksi ja parempaan käyttöön. Tämä on siis se tumma huone, jonka sisustaminen yrityksistä huolimatta on jäänyt keskeneräiseksi. Tilasta on johtanut olohuoneeseen ovi, jonka laitoimme ainakin jo puoli vuotta sitten kokonaan kiinni ovisyvenneykseen tehdyllä kirjahyllyllä. Vanha ovi siis kummitteli edelleen täällä työhuoneen puolella, joten halusin tähän ratkaisun, jolla pääsemme ovesta eroon sekä saisimme seinän muutenkin yhtenäiseksi (keskellä törröttävä vanha muuri). Ajatus koko seinän levyisestä kiinteästä kirjahyllystä alkoikin kirkastua, kun löysin käytettynä vanhan Askon Aspö-sarjan kirjahyllyn osia.

kiinteä kirjahylly

Tykkään kovasti tämän moduuleista koottavan kirjahyllyn ilmeestä, etenkin alle tulevista laatikostoista, joiden mitat sopivat todella hyvin yhteensä 370 cm pitkälle seinälle. Myös vitriiniosia halusin jollain tavalla hyödyntää ja päätin, että ne sopisivat parhaiten samassa neljän rinnakkaisen moduulin rytmissä hyllyn yläosaan. Hyllyn keskelle halusin ehdottomasti tilan TVlle, jotta se sulautuisi huoneeseen mahdollisimman kalustemaisesti. Kaapiston korkeuden saneli muurin ulkoneva osa, joten tämän jälkeen oli melko helppo tehtävä piirtää luonnos näiden “palikoiden” varaan. Loput avohyllyistä tehtäisiin liimapuulevystä, joille laskin jaotuksen mahdollisimman yksinkertaiseksi niin, että alimmalla hyllyllä olisi tilaa korkeimmille esineille, kuten valaisimille.

Mietin pitkään hyödyntäisimmekö muurin molemmille puolille jäävät syvennykset, mutta niiden syvyys erosi toisistaan kummallakin puolella, joten päätin, että on helpompi vain suoristaa koko seinä. Lisäksi osoittautui, että edestä katsoen huoneen oikea nurkka oli aiemman omistajan toimesta levytetty melko vinoon, joten siitäkin ongelmasta päästiin, kun syvennykset jätettiin huomioimatta. Näiden taustatietojen valossa kerron seuraavassa, miten projekti toteutettiin vaihe vaiheelta. Ideanahan oli käyttää rakentamisessa vain perussähkötyökaluja eli FXA-merkin ruuvinväännintä, käsisirkkeliä ja katkaisusahaa sekä myöhemmin hiontavaiheessa lisäksi FXAn monitoimityökalua.

Vaihe 1. Kirjahyllyn taustan rakentaminen. Jos omassa tilassasi seinä on täysin suora, pääset tässä vaiheessa helpommalla. Ideana on siis rakentaa hyllyn taustana toimivalle koivuvanerille tukirimoitus, jonka voi tehdä ihan tavallisesta K-Raudan ulkomyymälässä myytävästä raakalaudasta. Raakalauta asetetaan koko seinän pituudelta vaakaan ja kiinnitetään seinän sisällä meneviin pystykoolauksiin pitkillä PROF 6,0 X 120 -uppokantaruuveilla. Vaakalautoja on hyvä olla 4-5 kpl eli mahdollisimman tasaisin välein niin, että niihin saa tukevasti kiinni päälle tulevat 9 mm koivuvanerilevyt. Me jouduimme muurin syvennysten takia lisäämään lautojen taakse lisäksi paksumpaa puutavaraa, jotta seinä saatiin suoristettua. Lisäksi laitoimme muutaman extralaudan TV:n kiinnityskohtaan.

Vaihe 2: Koivuvanerin kiinnitys. Kun tukirunko on valmis, kiinnitetään koivuvanerilevyt. Me valitsimme 9 mm vanerin, jotta taustaseinästä saatiin syvennysten vuoksi mahdollisimman jäykkä. Vanerilevyt sopivat leveyden puolesta paikoilleen sellaisenaan, mutta pituudesta lyhensimme niitä käsisirkkelillä. Levyt kiinnitettiin vahvalla Casco Superfix -asennusliimalla sekä ohuilla PROF-lankanauloilla raakalautarunkoon. Tässä vaiheessa on hyvä miettiä, mihin kohtaan levyjen saumat kannattaa kohdistaa, jotta ne jäävät mahdollisimman vähän näkyviin. Me saimme saumat piiloon lähes täysin kirjahyllyn pystylevyjen taakse.

Vaihe 3. Alakaappien kiinnitys. Kun tausta on valmis, on aika kiinnittää alas tulevat kaapit. Kaapit kannattaa taustaseinän lisäksi kiinnittää myös toisiinsa pienillä ruuveilla, jotta ne eivät lähde liikkumaan rakentamisen edetessä. Jos maalaat myös kaapit, voit hioa ne joko etukäteen ennen kiinnittämistä tai vasta myöhemmin, kun koko kirjahylly on valmis. Alakaappien päälle voit tässä vaiheessa asentaa myös liimapuulevystä tehtävän kansilevyn eli kiinnitä se kaappien sisältä kiinni kaappien runkoon.

Vaihe 4. Uloimpien sivupystylevyjen kiinnitys ja rungon rakentaminen. Jos kirjahyllyn uloimpien sivupystylevyjen mitat täsmäävät sellaisenaan, kiinnitä levyt myöskin alakaapin sisältä kiinni kaappien runkoon. Me jouduimme kaventamaan 40 cm leveitä mäntyliimapuulevyjä hieman käsisirkkelillä. Käytimme päätyihin paksumpia 28 mm liimapuulevyjä. Aina kun sahaat tai sirkkelöit, muista siistiä sahattu pinta hienolla 120 hiomapaperilla. Liimapuulevyjen terävät reunat kannattaa lisäksi aina hioa aavistuksen pyöreiksi, niin lopputulos on viimeistellympi. Jotta sivupystylevyt saa varmasti suoraan, kiinnitimme seinän ja liimapuulevyn väliin lisäksi pienet tukipalikat. Ruuvi tulee tällöin liimapuulevyn läpi eli tämän ruuvin kohdan joudut myöhemmin paklaamaan umpeen.

Vaihe 5. Pystylevyjen kiinnitys. Kun uloimmat pystylevyt on kiinnitetty, on aika kiinnittää loput sisemmät pystylevyt, joita meidän kirjahyllyssä on yhteensä neljä kappaletta. 18 X 30 koivuliimapuulevyt kiinnitetään poraamalla kansilevyyn ensin ohuella puuporan terällä ruuveille kohdat. Näin ruuvit ja sen myötä pystylevyn saa helpommin juuri oikeaan kohtaan. Tässä on tärkeää, että poraus tehdään mahdollisimman suoraan, jotta myöskin ruuvi ottaa kiinni levyyn mahdollisimman suoraan. Toisen on hyvä pitää liimapuulevyä paikoillaan ja painaa sitä tiukasti kansilevyyn, kun toinen ruuvaa akkuporakoneella ohuet ruuvit alakaapin sisältä kiinni. Levyjen väliin kannattaa laittaa Eri Keeper -puuliimaa. Tämän jälkeen kiinnitimme pystylevyt vielä niiden yläpäästä pienillä PROF-kulmaraudoilla väliaikaisesti kiinni taustavaneriin, jotta pystylevyt eivät lähde kaatumaan.

Vaihe 6. Vaakalevyjen kiinnitys. Nyt hyllyssä törröttävät paikoillaan kaikki pystylevyt. Hyvä! Seuraavaksi on aika asentaa toiseksi ylin vaakaan tuleva hyllylevy, jonka päälle vitriinikaapit tulevat. Myös tämä liimapuulevy oli paksua 28 mm mäntyliimapuulevyä. Liimapuulevy sahataan oikeaan mittaan, reunat viimeistellään hiomapaperilla ja levy asetetaan pystyhyllylevyjen päälle. Kun vaakalevy on paikoillaan, porataan myös siihen kiinnitysruuveille paikat ohuella poranterällä. Ja jälleen mahdollisimman suoraan, jotta ruuvi ei vahingossakaan tule pystyhyllylevystä läpi. Vaakahyllylevy kiinnitetään tämän jälkeen ohuilla ruuveilla pystyhyllylevyihin. Jos käytit pystyhyllylevyjen tukemiseen kulmarautoja, voit poistaa ne tässä vaiheessa, kun vaakahyllylevy on paikoillaan.

Vaihe 7. Vitriinien sekä ylimmän vaakahyllylevyn kiinnitys. Vitriinit voi nyt nostaa paikoilleen ja kiinnittää toisiinsa sekä päätyhyllylevyihin. Tämän jälkeen päälle tuleva ylin vaaka 28 mm mäntyliimapuulevy sahataan oikeaan mittaan, viimeistellään hiomalla reunoista sekä kiinnitetään paikoilleen uloimpiin pystyhyllylevyihin ja/tai vitriineihin. Hylly on nyt rakenteeltaan lähes valmis ja enää puuttuvat väliin tulevat pienet hyllylevyt.

Vaihe 8. Pienten hyllylevyjen kiinnitys. Pienten hyllylevyjen kiinnityksessä hyödynnetään 15 X 15 mm ohutta Cello-höylälautarimaa, jota myydään K-Raudan sisämyymälöissä. Mittaa rimojen pituus ja sahaa niitä tarvittava määrä katkaisusahalla. Siisti sahauspäät hiomapaperilla ja poraa rimoihin ruuvikiinnitystä varten reiät ohuella poranterällä. Tätä vaihetta ei kannata skipata, koska ohut puurima halkeaa helposti! Tämän jälkeen mittaa hyllylevyjen paikat ja kiinnitä rimat haluttuihin kohtiin pienillä ruuveilla sekä Eri Keeper -puuliimalla. Nyt voit mitata hyllyjen pituudet ja katkaista ne sirkkelillä oikeisiin mittoihin. Käytimme hyllylevyihin samaa 18 X 30 koivuliimalevyä kuin pystylevyihin. Jos olet ollut mittojen kanssa supertarkka, ovat kaikki levyt samankokoisia – käytännössä näin harvemmin käy eli jokainen levy kannattaa varmuuden vuoksi mitata erikseen, koska pientä heittoa esiintyy helposti. Siisti hyllyjen sahauskohdat ja kiinnitä paikoilleen puuliimalla.

Vaihe 9. Rakojen paklaaminen, hionta ja kirjahyllyn maalaus. Levyjen väliin jää lähes pakosta pieniä rakoja, joiden paklaaminen Tikkurilan Spakkeli -puukitillä umpeen viimeistelee kirjahyllyn ulkonäön. Tähän voi mennä yllättävän paljon aikaa, jos paklauskerroksia ja välihiontoja joutuu tekemään useampia. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa! Käytin ahtaiden nurkkien hiomiseen ensimmäistä kertaa FXAn monitoimityökalun hiontapäätä ja se osoittautui aivan loistavaksi työvälineeksi, suosittelen! Hionnan jälkeen hiontapöly pyyhitään hyvin pois ennen maalaamista. Käytin maalaamiseen Cello Cristal Akva -puolikiiltävää kalustemaalia, joka on laadultaan ihan mun suosikki. Maalikerroksia voi laittaa 2-3. Levitin maalin pienellä vaahtomuovitelalla sekä nurkissa apuna toimi myös maalisivellin. Sävyksi valitsin netraalin beigen (Teknoksen sävy T1776).

Vaihe 10. Peitelistojen ja ylälistan kiinnitys. Kirjahylly viimeisteltiin 15 x 95 kokoisilla höylälaudoilla, jotka kiinnitin pienillä PROF-lankanauloilla hyllyn pystylevyihin. Lisäksi ylös laitettiin liimapuulevystä ylijääneet suikaleet, joihin mies teki koristeuran Ryobin yläjyrsimellä. Myös valmis leveämpi kattolista ajaa saman asian, mutta me nyt halusimme hyötykäyttää kaikki materiaalit tähän projektiin mahdollisimman tehokkaasti. Ylälistan kiinnityksessä käytettiin pieniä kulmarautoja (samoja, jotka tukivat pystylevyjä). Kaikki nämä listat kannattaa maalata ennen kiinnitystä, jotta ei vahingossa tule tuhrineeksi seiniä.

kiinteä kirjahylly
kiinteä kirjahylly

Meidän kirjahyllyssä on kolme sähköpistoketta, joista kaksi sivuilla ja yksi television takana. Sähköasennukset teki tuttu sähköasentaja eli tämä vaihe on hyvä huomioida, jos haluaa sähköpistokkeet osaksi kirjahyllyä. Itse niitä ei tietenkään saa lähteä tekemään! Muuten tämä projekti oli yllättävän helppo, kun mitään upotettuja tappiliitoksia tms ei käytetty vaan kiinnitykset tehtiin mahdollisimman yksinkertaisesti. Ajattelin, että hyllyjen kannakkeet on mahdollista piilottaa vielä myöhemmin, jos sattuisin löytämään kivaa koristelistaa, jonka voisi kiinnittää hyllyjen etureunaan. Tämä jää myöhempään pohdintaan.

kiinteä kirjahylly

Mitä tykkäätte lopputuloksesta? Meillä erityisesti lapset ovat ottaneet uuden huoneen iloisina vastaan, sillä nyt täällä on huomattavasti viihtyisämpää pelata tai katsoa leffaa. Periaatteessa meillä onkin nyt kaksi samankokoista olkkaria, mikä on osoittautunut hyväksi pitkien karanteenijaksojen aikana. Itse tykkään lukea tai selata lehtiä tuossa 90-lukuaisella Chesterfield-ruutusohvalla, jonka löysin käytettynä. Pesin sen hyvin tekstiilipesurilla ja sohva on taas kuin uusi! Muu sisustus koostuu vanhoista kalusteista ja tavaroista, Togo toimii hyvänä pelituolina ja patjat lattialla tuovat lisätilaa lapsille. Myös seinien keltainen sävy on asettunut, vaikka aluksi epäilin sen olevan liian voimakas. Huomaan, että kaipaan värejä koko ajan enemmän ympärille! Niin ja hyllyyn voi nyt hiljalleen alkaa keräillä kivoja pienesineitä ja kirjoja. 🙂

2 thoughts on “Kiinteä kirjahylly TV-huoneeseen

  • Reply Terhi/ Reelinki 20/03/2021 at 13:39

    Hieno lopputulos. Seinän väri on muuten tosi herkullinen.

    • Reply maiju 22/03/2021 at 21:47

      Kiva kuulla, kiitos paljon! Olisi ollut kiva valita hyllyyn joku rohkeampi väri, mutta helpompi oli jälleen pelata varmemman päälle ja valita väri mielummin helpommin maalattavampaan seinään. ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published.