VANHAN AJAN LIPEÄKÄSITELTY LAUTALATTIA

Kaupallinen yhteistyö Osmo Color

Hei! Tervetuloa sisälle Kanalaan nyt kun ulkopuolen muutos on tullut esiteltyä! Aiemmassa postauksessa jo vilautinkin lähtötilannetta eli melko karuja puitteita sen jälkeen, kun kaikki irti lähtevä pintamateriaali oli purettu pois. Jäljelle jäivät käytännössä vain ikkunat sekä katto, kaikki muu kuskattiin kaatopaikalle kierrätykseen. Kanalan sisätilojen muutos alkoi tämän jälkeen uuden lattian asentamisella ja sen valintakin oli kerralla selvä – halusimme ehdottomasti perinteisen lautalattian, koska se toisi tilaan heti lämmintä tunnelmaa sekä mökkimäisyyttä. Lisäksi ajattelin, että nyt jos koskaan olisi mahtava tilaisuus kokeilla lattialle vanhanajan perinteistä lipeäkäsittelyä eli mäntylattian vaalentamista kauniiksi ja ajattomaksi. Tämä on kiinnostanut mua jo pitkään!Osmo Color puulipeä Osmo Color puulipeä Osmo Color puulipeä

Tuotteeksi valikoitui Osmo Colorin Gammeldags puulipeä, koska koen, että Osmo Coloriin on helppo luottaa kaikessa puun pintakäsittelyssä. Gammeldags puulipeä on tarkoitettu havupuupintojen käsittelyyn sisätiloissa ja sen ideana on taittaa pois puusta auringon aiheuttama keltaisuus sekä tummentuminen. Pelkkä lipeäkäsittely ei kuitenkaan riitä suojaamaan lattiaa sellaisenaan vaan pinta on lisäksi suojattava esimerkiksi öljyvahalla. Osmo Colorilla on eri sävyisiä öljyvahoja, joista meille valittiin silkinhimmeä “kuultava valkoinen” öljyvaha. Näiden kahden käsittelyaineen yhdistelmällä odotettavissa oli hennon vaalea puupinta, josta puun kuviot edelleen erottuvat kauniisti!

Lattian käsittely aloitettiin hiomalla se hienolla hiekkapaperilla (karkeus 120)  sekä imuroimalla pinta tämän jälkeen hyvin. Lipeäkäsittely itsessään on tosi yksinkertaista, mutta se vaatii hieman ennakkovalmisteluja sekä perehtymistä, sillä kyseessä on syövyttävä tuote. Niinpä työ tulee hoitaa asianmukaisesti suojautuen eli käyttämällä pitkähihaista vaatetusta, suusuojainta, suojalaseja sekä pitkävartisia hanskoja. Kun varustus on kohdillaan, kaadetaan lipeä ämpäriin sekä sekoitetaan huolellisesti. Sekoittamista jatketaan koko työskentelyn ajan, koska lipeässä oleva kalkki laskeutuu helposti ämpärin pohjalle. Levittämiseen sopii esimerkiksi leveä pensseli. Etene aina muutama lauta kerrallaan päästä päähän. Tosin tässä vaiheessa ei haittaa, vaikka pintaan jäisikin raitoja, koska ne saa myöhemmin lattian kuivutta hiottua pois. Kun koko lattiapinta-ala on käsitelty, annetaan lipeän kuivua rauhassa vähintään yksi vuorokausi. Tilassa on hyvä olla yli +15 astetta lämmintä, jotta lattia kuivuu tasaisesti halutussa ajassa.


lattian lipeäkäsittelypuulattian lipeäkäsittelypuulattian lipeäkäsittelypuulattian lipeäkäsittely

Lattian sävy muuttuu lipeän kuivuttua todella vaaleaksi, mutta sitä ei kannata säikähtää! Väri palautuu, kun pintaan levitetään Osmo Colorin öljyvaha. Hyvin kuivunut lattia hierretään kevyesti, jotta ylimääräinen pintaan kuivunut lipeä saadaan pois. Älä missään nimessä tee tätä koneella, koska se on lattialle liian voimakas! Elki tämä vaihe menee nopeasti ihan käsin, tosin jälleen kerran suojautumisesta huolehtien! Pöly imuroidaan jälleen tämän jälkeen pois, jotta lattia on täysin pölytön öljyvahan levittämiseen. Itse vielä kuivamoppasin lattian imuroinnin jälkeen.

Öljyvaha kannattaa ehdottomasti rullata pintaan – Osmo Colorilla on siihen kuten kaikkeen muuhunkin puun käsittelyyn kehitetty oma mikrokuituinen rullatela, joka toimii aivan ihanteellisesti jatkovarren kanssa. Työ kannattaa aloittaa levittämällä öljyvaha ensin pienellä pensselillä nurkkiin sekä ahtaisiin kohtiin, jonne telalla ei pääse. Tämän jälkeen homma etenee rullaamalla öljyvahaa aina muutama lauta kerrallaan päästä päähän. Tämä oli ehdottomasti projektin kivoin vaihe, sillä öljyvaha levittyy todella hyvin ja on lisäksi riittoisaa! Tämän jälkeen lattian annetaan kuivua yksi vuorokausi, jonka jälkeen öljyvahakäsittely toistetaan. Lattia on käyttökuiva noin vuorokauden kuluttua toisesta käsittelykerroksesta, mutta se jatkaa kovettumista vielä parin viikon ajan.


puulattian lipeäkäsittely puulattian lipeäkäsittely


Ajattelin ennakkoon, että lattiasta tulee varmasti todella kaunis, mutta kestääkö se sitten käytössä? Onko lattia arka tai ottaa se esimerkiksi väriä kaikesta mahdollisesta? Vastaus tähän muutaman viikon perusteella on ei, sillä pinnasta tuli todella kestävä ja helppohoitoinen! Yllätyin siis positiivisesti, vaikka samalla olen tietysti varautunut siihen, että uunituore lattia tulee saamaan käytössä kolhuja ja naarmuja, kuten asiaan kuuluukin. Silti nyt tuntuu, että sitä ei tarvitse mitenkään erikseen varoa emmekä ole niin edes tehneet. Aika tuo siihen sitten oman leimansa! 🙂 Ulkonäöllisesti lipeäkäsitelty ja öljyvahattu lattia on aivan ihana – sopivan vaalea raikastaakseen tilaa, mutta samalla mökkihenkeen sopiva puunkuvioiden leikkiessä elävästi pinnalla. Mielestäni tosi kiitollinen ja helppo pohja kaikenlaiselle sisustamiselle myös tässä pienessä Kanalassa. Mies jo alkoi harmitella, miksemme laittaneet vastaavaa lautalattiaa koko taloon! No täällä sen päällä saa sitten tassutella ja jos vielä joskus tulee tarve valita puulattia johonkin, niin nämä Osmo Colorin tuotteet sekä käsittelytapa ovat ehdottomasti top ykkösessä. 😉 Niin ja P.S. Sama käsittely tehtiin myös meidän varsinaisen kesämökin lattiaan (kun kerran ryhdyttiin) eli sielläkin saamme tästä nauttia! 🙂

Mitä pidätte Kanalan uudesta lattiasta ja tunnelmasta ylipäänsä?

Osmo Color öljyvahamaiju saw kanalaOsmo Color öljyvaha Osmo Color öljyvaha

10 thoughts on “VANHAN AJAN LIPEÄKÄSITELTY LAUTALATTIA

 • Reply Minna, pienitalolähellätaivasta 09/06/2020 at 09:23

  Täydellinen 🙂

  • Reply maiju 10/06/2020 at 15:26

   Kiitos paljon! <3 <3

 • Reply Krista 27/06/2020 at 12:20

  Lattia on todella kaunis, tuollaista haemme itsekin uuteen asuntoomme. Postaus oli hyödyllinen siinäkin mielessä, että olimme ajatelleen lattialle Osmocolorin Lumi-sävyistä vahaa, mutta tuo valitsemanne kuultava valkoinen on ehkä sittenkin parempi, ainakin lopputuloksesta päätellen.

  Oliko teillä käytössänne väritön vai valkoinen puulipeä? Veikkaisin valkoista, mutta haluaisin vielä varmistaa 😊

  • Reply maiju 27/07/2020 at 11:22

   Hei Krista ja pahoittelut vastausviiveestä! Meillä oli valkoinen puulipeä käytössä!

 • Reply Heidi 01/07/2020 at 21:45

  Så fint! Vilka typ av golvbräder är det ni har?

  • Reply maiju 27/07/2020 at 11:23

   Hej Heidi, ursäkta för sent svar! Det var helt vanliga golvbräder i furu – 24 mm tjocka och 170 mm breda. 🙂

 • Reply YELLOW SUMMERHOUSE KITCHEN - MAIJU SAW 27/07/2020 at 13:36

  […] lattian vaihto keväällä muovisesta kauhistuksesta lipeäkäsiteltyyn lautalattiaan käynnisti onneksi mökin remppausajatukset ja päätin antaa sille vielä uuden […]

 • Reply Tommi 29/03/2021 at 11:37

  Hei! Miltä lattia näyttää nyt, kun se on ollut kohta vuoden käytössä? Oletteko huomanneet epätasaista värjäytymistä huonekalujen alla? Oletteko tehneet jotakin hoitotoimenpiteitä? Täällä vanhan (hyvin hiotun) lattian lipeä- ja öljyvahakäsittely mielessä, mutta mielipiteitä tällaisen toimivuudesta ja kestävyydestä on laidasta laitaan. Arveluttaa, jos lopputulos ei olekaan hyvä… Sitten on taas kova homma edessä hiomakoneen kanssa.

 • Reply Johan 13/10/2021 at 10:30

  Hej. Fint golv! Vi kommer att behandla golvet i vår sommarstuga med samma produkter och hoppas det blir lika fint. Den gröna färgen verkar passa perfekt med golvet, kan du möjligtvis berätta den gröna färgens färgkod?

  • Reply maiju 19/10/2021 at 10:39

   Hej Johan, blir fint! Är så nöjd med golvet här :). Den gröna färgen är S4020-G50Y.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *