KESÄHUONEEN ILMEEN MUUTOS JA UUSI TERASSI

Kaupallinen yhteistyö K-Rauta

Hei! Tänään ajattelin jatkaa kesähuone-aiheesta ja näyttää millaisen muodonmuutoksen vanha kanala on ulkoisesti käynyt läpi kevään aikana. Loppujen lopuksi mitään sen kummempia ihmetemppuja ei mökin kanssa tehty, mutta välillä vähempikin riittää! Asioita oli oikeastaan vain kaksi – uuden terassin rakentaminen sekä mökin maalaus. Jos aiemmin suosin rapatun talon ja kiviterassin yhdistelmää, oli kanalan edustalle luonnollisin valinta ihan perinteinen kestopuusta rakennettu lautaterassi. Tämä jo ihan siitäkin syystä, että mökki on rakennettu kevyesti pilareiden varaan eli oven eteen tarvittiin kunnolliset portaat. Aiempi rakennelma oli puuosiltaan lähes laho ja kooltaan epäkäytännöllinen, joten ajatuksena oli jatkaa terassia muutama metri, jotta edustalle jäisi sopiva tila mukavalle istuskeluryhmälle. Tämä on ehdottomasti meidän pihan aurinkoisin kohta, joten tuntui mahtavalta hyödyntää sen koko potentiaali!

Terassilaudaksi valittiin Profin ruskea, uritettu 28 m paksu ja 120 mm leveä lauta. Tykkäämme laudan suorasta puolesta enemmän, joten uritettu puoli asennettiin alaspäin. Nämä ovat kai niitä makuasioita. Runkovärkiksi valittiin niinikään kestopuuta. Rungon rakenteesta haluttiin mahdollisimman yksinkertainen, joten perustuksina toimivat edulliset betonilaatat ja tontilta valmiiksi löytyneet leca-harkot. Tämän lisäksi tarvittiin oikeastaan enää palkkikenkiä (kahta eri mallia) sekä ulkokäyttöön soveltuvia ruuveja, niitäkin kahta eri kokoa.


terassin rakentaminenterassin rakentaminenterassin rakentaminen


Terassitarvikkeet:

Ulkomaalaukseen:

1 ) Ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista on tärkeää päättää terassin koko, jotta perustusten paikat saadaan kohdennettua oikein. Poista rungon alle laitettavien betonilaattojen alta nurmikko sekä mahdolliset isot kivet ja juuret, jotta laatat saadaan mahdollisimman suoraan. Laatan alle voi laittaa esimerkiksi soraa, jotta sen saa tasattua aivan suoraksi.

2) Tämän jälkeen rakentaminen aloitettiin koko mökin leveydelle tulevista portaista. Ensimmäinen runkolauta (ja aivan kaikki muutkin runkopuut on hyvä saada tarkasti vatupassiin. Palkkikenkiä käyttämällä rungon rakentaminen on suorastaa lapsellisen helppoa eli lyö vasaralla palkkikengät niissä olevista nystyistä ensin haluttuihin kohtiin kiinni ja kiinnitä sen jälkeen ruuveilla. Terassin runkopuiden on hyvä olla melko tiheästi, jotta terassi ei myöhemmin notku eli jätä niiden väliin maksimissaan 60 cm välit.


terassin rakennus

3) Portaiden rungossa hyödynnettiin kahta erilaista kestopuuta, joista paksummasta, tolppamaisesta puutavarasta tehtiin pystysuuntaiset tukirakenteet. Runkomateriaalin kiinnityksessä myös ruuveilla on hyvä olla reilummin kokoa ja pituutta, jotta ne ottavat tarpeeksi lujasti kiinni. Kaiken puutavaran katkaisussa akku- tai sähkökäyttöinen katkaisusaha on aivan ehdoton!

4) Terassilautojen kiinnityksen voi aloittaa sitä mukaa, kun portaiden runko etenee. Halusimme tehdä terassin siistillä, noin 5 mm lautavälillä, joten hyödynsimme hommaan morapuukkoa.


terassin rakentaminen

5) Terassilautojen sahaamisessa ja ruuvaamisessa menee tovi, mutta kaikenkaikkiaan lautojen kiinnittäminen on sen verran yksinkertaista, että edistystä tapahtuu nopeasti. Kun laudat ovat paikoillaan seuraa enää terassin viimeistelyvaihe eli reunojen siistiminen. Terassi haluttiin melko matalaksi, joten reunoihin riitti kaksi lautaa viimeistelemään ilme. Portaiden sivut tuottivat hieman päänvaivaa, koska lautojen rytmitys ei mennyt täysin yksiin, joten asia ratkaistiin kapealla kyllästetyllä rimalla.
Terassin rakentaminen voi tuntua isolta hommalta, mutta etenkin tasaiselle, nurmi/hiekkapohjaiselle alustalle se onnistuu aloittelijaltakin hyvin, kun käyttää hieman aikaa rakenteen suunnitteluun sekä tsekkaa runkovärkin suoruuden mahdollisimman tarkasti vatupassilla. Tämä meidän pikkuterassi vei noin yhden viikonlopun, jos säiden puolesta homman olisi voinut tehdä yhteen putkeen. Mitä mökin ulkomaalaukseen tulee, niin nyt on lämpötilan ja yökosteuden suhteen ehdottomasti vuoden paras aika maalata! Koska etenkin kanalan oikea seinusta oli osin sammalkerroksen peittämä, alkoi työ pintojen pesulla Tikkurilan homeenpoistoaineella. Pesun jälkeen pinnat huuhdellaan ja annetaan kuivua hyvin. Maaliksi valitsin CELLO Wintex -talomaalin, joka levittyi todella kivasti ja oli täysin peittävä kahden maalikerroksen jälkeen. Tätä voin todellakin lämpimästi suositella! Mökin väriksi valikoitui pitkän pohtimisen jälkeen aavistuksen vihertävä NCS 2005-Y10R. Samalla vaihdoimme muuten myös ikkunoiden ja nurkkien koristelaudat, koska vanhat olivat kurjassa kunnossa ja pari ikkunaakin tuli lisää.


terassin rakentaminenterassin rakentaminen

Yhdessä kanalan sisätilojen uusimisen kanssa tämä oli melko kovatöinen projekti, mutta hetkeäkään ei kaduta, että siihen tuli ryhdyttyä. Päinvastoin! Kiviterassi toimii mukavana paikkana ruokailuun ja kahvitteluun etenkin, jos kaipaa omenapuun tuomaa varjoa ja tämä kesähuoneen terassi on taas mitä oivallisin rennompaan hengailuun ja auringosta nauttimiseen! Odotan niin kovasti tulevaa kesää ja kesähuoneen avajaisia muutamien tuttujen kesken! Samalla lämmittää mökin uusi ja raikas ilme joka kerta, kun katse osuu esimerkiksi ikkunasta katsoessa siihen. Enpä olisi uskonut, että pihan rumiluksesta voi kuoriutua näin monikäyttöinen ja koko meidän perheen uusi suosikkipaikka! 🙂

P.S. K-Rauta ei ole vain rakentajan ostospaikka eli myymälässä käydessä kannattaa kurkata myös puutarhapuoli. Varsinkin ulkokalusteiden, grillien sekä kesäkukkien valikoimat ovat nyt K-Raudoissa parhaimmillaan!


terassin rakentaminen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *