PROJECT CHICKENHOUSE

Moi! Tänään ajattelin kertoa meidän kevään suurimmasta projektista, joka alkoi aivan yhtä yllättäen kuin koko koronakriisikin. Näillä kahdella asialla on itseasiassa selvä yhteys toisiinsa, sillä projekti Kanala tuskin olisi lähtenyt käyntiin ilman viikkojen kotikaranteenia. Kävi nimittäin niin, että seisoimme eräänä maaliskuunlopun lämpimänä päivänä pihalla ja aloimme puhella pihan laitamilla sijaitsevan, noin 15 neliöisen kanalan ja sen kyljessä olevan ulkoaitauksen kamalasta kunnosta. Varsinkin ulkoaitaus oli iso mädäntyneen lautaverhoilun ja kurittoman kananverkon muodostama kokonaisuus, joka kiehtoi lapsia roikkumaan ja kiipeilemään kielloista huolimatta. Kesällä aitaus kasvoi vyötärönmittaista nokkosta, joten mistään pihan jalokivestä ei todellakaan ole ollut kyse. Kanojen pito on ollut viime vuosina suosittua, mutta meitä se ei kuitenkaan ole houkuttanut, koska kesällä olemme mielummin kiireettömästi saarimökillä ilman stressiä kanojen ruokinnasta ja muusta huolehtimisesta. Joten oli selvää, että tila jatkaisi elämäänsä jonain muuna kuin kanalana.

Olen haaveillut mökille lasitetusta “punchverandasta” tai kodin pihaan isosta vanhoista ikkunoista tehdystä kasvihuoneesta, jonka sisään mahtuisi myös istuskeluryhmä kesän ja syksyn viileitä iltoja varten. Kumpikaan ajatus ei ole saanut tuulta alleen, joten suunnitelmaksi alkoi kehkeytyä kanalan muuntaminen kesähuoneeksi. Kanalan edustalle paistaa aurinko pisimpään koko tontilla, joten näimme ajatuksessa valtavan potentiaalin, nyt kun mukava ulkohengailu on katkennut auringon siirtyessä talon taakse. Edessä oli silti valtava työmaa, jotta karu kanala saataisiin ensinnäkin siivottua läpikotaisin ja sen jälkeen sisustettua kutsuvaksi ja materiaaleiltaan helpoksi. Tässä yksi ihanimmista inspiraatiokuvista, joka siivitti työn etenemistä – näitähän tarvitaan, jotta saa pidettyä intoa ja luottamusta lopputulokseen yllä!Photo Lina Östling for Tidningen Lantliv


Projekti Kanalan lähtötilanne

Kanalan lattiaksi valittiin perinteinen lautalattia, tosin hieman levempänä (17 cm) ja seiniin helppohoitoinen helmipaneeli, joilla osin epätasaiset seinät saatiin häivytettyä piiloon. Sitä ennen päätimme kuitenkin lisätä mökin molemmille puolille yhdet lisäikkunat, jotta tilaan tulisi lisää valoa sekä laajempi näkymä ulos – hieman lasikuistimaisesti. Jos Pääsiäinen vietettiin homeisen ulkoaitauskuorman rahtaamisessa (kuusi peräkäryllistä kaatopaikalle), sujui Vappu vähintään yhtä hyvin seiniä sahaillessa!
Suurinta päänvaivaa tässä projektissa tuottivat allekirjoittaneelle seinien ja listojen värivalinnat, sillä tutut murretut sävyt eivät toimineet tilassa lainkaan. Ne ikään kuin sammuivat kokonaan, jolloin lopputulos oli harmaa ja synkkä eikä lainkaan kesähuonemaisen lämmin ja kutsuva. Värikartan sai ottaa kauniiseen käteen useammankin kerran ja testipurkkeja seinäsävyn valinnassa kertyi yhteensä neljä! Tämä taitaa olla mun ennätys, sillä yleensä toisella tai aivan viimeistään kolmannella yrittämällä se oikea sävy löytyy! Onneksi helmipaneeli jo sellaisenaan kohensi kesähuoneen tunnelmaa melkoisesti vai mitä sanotte, kun vertaatte lähtötilannetta ja paneloitua nurkkausta?
Nyt kesähuone on siinä vaiheessa, että ikkunat ovat saaneet uudet vihertävän oljen sävyiset karmit ja lattia odottaa toista öljyvahakerrosta. Tästä ja kanalan ulkoterassista kerron vielä omissa postauksissaan tarkemmin! Vielä on edessä jalkalistojen asennus, sisäikkunoiden pesu ja kiinnitys sekä oven maalaus! Loppusiivouksen jälkeen alkaakin sitten homman odotetuin ja paras vaihe eli sisustaminen! Siro vanha klaffipöytä löytyy jo valmiina, ja tuolit ovat postissa. Olisin halunnut hankkia kaiken tänne käytettynä, mutta viikkojen etsiminen ei valitettavasti ole vielä aivan tuottanut tulosta. Joka tapauksessa toiveena on rento, kodikas ja mökkimöinen tunnelma, jossa pääosissa ovat reippaat perusvärit, aidot materiaalit sekä kierrätys- ja kirppislöydöt. Alla hieman osviittaa sisustuksesta. Kesähuoneen perälle rakennamme varmaan omin avuin kevyet laverit, jotta isompien lasten haaveilema yö kanalassa saadaan toteutettua, ja näen toki siellä itsenikin päiväunilla paahteisena kesäpäivänä!
One thought on “PROJECT CHICKENHOUSE

  • Reply VANHAN AJAN LIPEÄKÄSITELTY LAUTALATTIA - MAIJU SAW 04/06/2020 at 17:24

    […] Tervetuloa sisälle Kanalaan nyt kun ulkopuolen muutos on tullut esiteltyä! Aiemmassa postauksessa jo vilautinkin lähtötilannetta eli melko karuja puitteita sen jälkeen, kun kaikki irti lähtevä […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *