TERASSIKIVETYS VANHAN TALON PUUTARHAAN

Kaupallinen yhteistyö K-Rauta


Hei! Meillä Vaasassa on kevät jo ihanan pitkällä, onhan tämä vanhan sanonnan mukaan Suomen aurinkoisin kaupunki! No ei – nyt huijasin, sillä nämä kuvat on otettu viime kesänä, jolloin tämä seuraava projektikin toteutettiin! Se valmistui sen verran myöhään parhaan kesälomaseosongin aikana, että päätimme siirtää tarkemman kuvauksen tähän kevääseen, kun terassien rakentaminen on monilla ajankohtaisempaa. Kun muutimme tähän taloon, ei koko 3500 neliön tontilla ollut yhtäkään varsinaista paikkaa terassikalusteille. Ensimmäinen kesä mentiinkin vaihdellen kalusteiden paikkaa nurmikkoalueelta toiselle. Vanhan omenapuun juuret olivat kuitenkin tehneet pihasta monin paikoin möykkyisen ja pieni kaltevuuskin häiritsi kalusteiden asettelua, joten oli selvää, että tarvitsemme niille ihan oman paikan – jonkinlaisen terassin.

Luonnollisimmalta paikalta tuntui heti talon lähellä oleva kohta, jossa pensasaita ja omenapuu luovat kivan taustan ja katveen istuskeluryhmälle. Ongelmana vain oli, että lautaterassin ja rapatun talon yhdistelmä särki silmiäni niin paljon jo suunnitteluvaiheessa, joten puinen terassi oli hylättävä heti kättelyssä. Minusta ne ovat tyyliltään niin eri maailmasta, etten saanut tuota näkyä natsaamaan yhteen sitten millään. Asia nousi sattumalta puheeksi K-Raudan mukavan yhteyshenkilön kanssa, joka heitti ilmoille idean pyöreästi kiviterassista. Tiesin heti, että se olisi vanhaan pihapiiriin paras mahdollinen ratkaisu, joka asettuisi paikoilleen aivan kuin se aina olisikin ollut siinä!
Kiveksi valikoitui kotimainen HB-Betonin kivituote, jota valmistetaan Suomessa. Tiesin, että kivetyksen tekeminen vaatisi hyviä pohjatöitä, joten projektiin lähteminen hieman jännitti. Ajattelin silti ottaa sen kuten kaikki muutkin rakennushommat eli edetä rauhallisesti vaihe kerrallaan. Seuraavassa on kuvattuna meidän 3,8 m kokoisen terassikievtyksen toteutus askel askeleelta sekä tarvittavat tuotteet:


1) Homma alkaa mittaamalla kivetykselle haluttu kohta. Ympyrän muoto on helpointa hahmottaa, kun sidot pieneen keppiin narun ja laitat kepin ympyrän keskikohtaan. Naru toimii ympyrän säteenä eli merkkaa sen avulla ympyrän reunat laittamalla esimerkiksi pieniä keppejä maahan pystyyn ympyrän kehää kuvaamaan. Hieno havainnekuva alla! 🙂

2) Kun ympyrä on merkattu, alkaa urakan raskain vaihe eli nurmikon ja maan poisto kivetyksen alueelta. Kaivoimme maata pistolapiolla pois noin 30 cm syvyydeltä, koska maa oli valitussa kohdassa hieman kalteva. Poista myös kaikki kivet ja isot juuret, joita kaivaessa paljastuu.

3) Kun kaikki maa on poistettu ja pohja tasattu saapastelemalla ympäriinsä, lisätään pohjalle suodatinkangas. Tästä vaiheesta unohdin harmillisesti ottaa kuvan, mutta siellä se on soran alla!
4) Katekankaan päälle kaadetaan tämän jälkeen reilu kerros soraa, ainakin noin 15 cm. Jos kivetyksen kohta routii voimakkaasti voi perustuksiin tarvita lisäksi styroksieristeen. Meidän 80 vuotta vanhassa pihassa ei tätä ongelmaa onneksi ole.

5) Projektin saa tehtyä tähän asti lihasvoimalla, mutta seuraavaksi tarvitaankin sitten jo lisäapua. Sorakerros vaatii nimittäin tiivistämisen ja parhaiten se tapahtuu vuokraamalla maantiivistäjä työkoneita vuokraavasta firmasta. Koneen päivävuokra on muutaman kympin eli tässä kohdassa ei kannata säästää!

6) Kun maa on tiivistetty ja olet tarkistanut vatupassilla sen suoruuden, on aika siirtyä varsinaisen kivetyksen tekemiseen. Ympyrän latominen aloitetaan sen keskeltä eli levitä keskikohtaan asennushiekkaa noin 20-40 mm paksuudelta. Asennushiekkaa levitetään vaiheittain sitä mukaa, kun latominen etenee, koska se on tasattava esimerkiksi vatupassilla tai laudan pätkällä tasaiseksi ennen kivien ladontaa. Tämä on helpompaa, miltä se kuulostaa!
7) Kivetyksen mukana tulee ladontamalli, jota noudattamalla työ etenee. Ympyrän sisin tehdään käyttämällä ainoastaan kolmikulmaisia kiviä, mutta pikkuhiljaa sekaan aletaan lisäämään myös neliönmallisia kiviä. Ladonta sujuu yllättävän nopeasti vuorotellen asennushiekkaa ja kiviä lisäämällä.

8) Kun kaikki kivet ovat paikoillaan, on aika saumata kivetys. Me käytimme seumaamiseen samaa Weberin hiekkaa kuin asennuksessa. Saumaushiekkaa kuuluu reippaasti, koska sen avulla tilkitään kaikki kivetyksen raot harjaamalla hiekka hyvin joka paikkaan.
9) Kun saumaushiekka on levitetty, otetaan jälleen maantiivistäjä käyttöön. Tässä vaiheessa se on aivan ehdoton, sillä nimensä mukaisesti kone tiivistää kivetyksen ja saumaushiekan niin, että yksikään kivi ei enää liiku jalan alla ja kivetyksestä tulee yhtenäinen!  Maantiivistäjän ansiosta saumaushiekka tiivistyy kivien väleihin, joten saumaushiekkaa joutuu vielä lisäämään tämän jälkeen. Kivetys on valmis, kun kaikki raot ovat tiiviit ja ylimääräinen saumaushiekka harjattu pois!Kuvissa näkyvät CELLO Capri -sohva ja CELLO Capri -nojatuoli kävivät meillä kuvauslainassa, mutta niitä on saatavissa myös tänä vuonna. Pehmusteet tulevat kalusteiden mukana ja niiden pinta tuntui hyvältä ulkokäyttöön. Pienet mustat metallipöydät ovat puolestaan CELLO Bari -nimiset ja tosi kätevät liikutella ympäri pihaa, kun tuolin viereen tarvitsee paikan kahvikupille tai kylmälle juomalle! Olen tosi iloinen, että tämä kivetys tuli tehtyä, sillä nyt kalusteet pysyvät paikoillaan eikä nurmikko kärsi turhaan niiden alla. Kivetys on myös ulkonäöllisesti aivan nappivalinta meidän pihapiiriin ja tätä ideaa voi jatkaa myöhemminkin esimerkiksi kulkuväyliin. Myös huoltovapaus on asia, jota arvostan ja sen puolesta uskonkin, että kivetys vain paranee vuosien saatossa, kun sen ympärillä myllätty maa asettuu!

K-Raudan sivuilla on runsaasti erilaisia ideoita myös pihaan ja puutarhaan – näistä kannattaa esimerkiksi katsoa inspiraatiota erityylisten rakennusten pihalaatoituksiin- ja kivetyksiin.  Onko teillä terassiprojektia tiedossa tänä kesänä?7 thoughts on “TERASSIKIVETYS VANHAN TALON PUUTARHAAN

 • Reply Maru 02/05/2020 at 12:14

  Kivalta näyttää! Samantyyppisiä suunnitelmia on itselläkin, mutta pois kaivettavan maan määrä on mietityttänyt eikä siksi ole vielä ryhdytty hommiin. Moni on pelotellut, että melkein metrin syvyydeltä pitäisi kaivaa pois, mutta ilmeisesti vähempikin riittää?

  • Reply maiju 02/05/2020 at 14:17

   Hei,

   joo maata tulee aika paljon eli sille pitää keksiä joku paikka tai viedä pois. Me kaivettiin tosiaan vain noin 30-40 cm syvyydeltä eli ei laitettu esimerkiksi niitä styrokseja estämään routumista. Tässä varmaan maaperä ja kivetyksen pinta-ala määrittelevät, millainen perustuksen pitää olla. Sanoisin, että kannattaa keskustella asiasta K-Raudan ammattilaisten kanssa. 🙂

 • Reply Emilia 03/05/2020 at 11:53

  Minkä hintainen tämä kokonaisuus oli?

 • Reply KESÄHUONEEN ILMEEN MUUTOS JA UUSI TERASSI - MAIJU SAW 30/05/2020 at 09:30

  […] oikeastaan vain kaksi – uuden terassin rakentaminen sekä mökin maalaus. Jos aiemmin suosin rapatun talon ja kiviterassin yhdistelmää, oli kanalan edustalle luonnollisin valinta ihan perinteinen kestopuusta rakennettu lautaterassi. […]

 • Reply Hanna 07/07/2020 at 15:53

  Hei! Kivan näköinen kokonaisuus. Pienenä yksityiskohtana: mikä/ mistä tuo torkkupeitto on?

  • Reply maiju 27/07/2020 at 11:24

   Hei Hanna, se on ostettu Artilleriet-nettikaupasta (Ruotsista). 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *