ETEISEN KLASSINEN PANELOINTI

Kaupallinen yhteistyö CELLOHei! Täällä on vihdoin polkaistu tämä vuosi myös remontti- ja rakennusprojektien osalta käytiin! Saan ilokseni jatkaa vuosiyhteistyötä K-Raudan CELLO-tuotemerkin kanssa eli tulossa on erilaisia toteutuksia niin sisälle kuin ulos. Näin alkuvuodesta on tietysti mukavinta keskittyä sisähommiin, joista erityisesti olen haaveillut ilmeen muuttamisesta meidän eteiseen ja ala-aulaan. Olen aina ihaillut kauniita sisäänkäyntejä, jotka kutsuvat tulijan peremmälle ja antavat vähän jo osviittaa kodin tyylistä. Kun ostimme tämän talon kaksi vuotta sitten totesin, että tällä saralla erityisesti olisi hommaa, sillä eteisessä vastassa olivat vain valkoiset lasikuitutapettiseinät ja tumma laminaatti. Tuon tapetin revin pois jo vuosi sitten, mutta silti tunnelma ei hirveästi kohentunut vaan tila kaipasi jotain enemmän.


CELLO panelointi

Meillä eteinen on haastava monessa mielessä, koska perheessä on viisi jäsentä eikä meillä ole erikseen ns. kuraeteistä. Yhdestä ovesta siis kuljetaan, joten viiden ihmisen vaatteille, kengille ja pipoille ja hanskoille täytyy olla hyvin tilaa. Välillä lapset tulevat yltäpäältä hiekkaisina ja kuraisina, joten maalatut seinät ovat olleet kovilla. Mietin joskus tilalle tapettia, mutta ajattelin ettei sekään kauniina kauan kestä. Niinpä ajatus klassisesta ja kestävästä paneloinnista alkoi hiljalleen elää… Sellaisen tekemiseen riittää aivan yllättävänkin yksinkertaiset materiaalit eli tässä tuotelistaus tarvittavista tuotteista:

CELLO-höylälauta, 70 mm X 15 mm X 3300
Koivuvaneria 4 mm
SuperFix -asennusliimaa
Tikkurila Presto F -tasoitetta (ja akryylimassaa)
CELLO Cristal Aqva -kalustemaalia
Työvaiheet 1-3:

Kuten ruokailuhuoneen paneloinninkin kanssa, myös tämän tilan suunnittelu alkoi kulkemalla mittanauha kädessä paneloinnin mittasuhteita miettien. Halusin mahdollisimman virtaviivaisen mallin, joten rimalautojen etäisyydeksi tuli 26 cm. Joissakin ahtaimmissa paikoissa se on hieman enemmän tai vähemmän, jotta jaotus toimii kauniisti. Paneelien korkeuden määritteli puolestaan 3300 mm pitkän CELLO-höylälaudan pituus eli että yhdestä laudasta saatiin kaksi rimaa. Korkeutta nostaa lisäksi 9 cm jalkalista sekä 7 cm alarima eli paneelin kokonaiskorkeudeksi tuli noin 181 cm. Rimojen kohdat kannattaa piirtää esim lyijykynällä seinään, jotta niiden paikat ja etäisyydet pystyy paremmin hahmottamaan. Tämä auttaa myös alle tulevan koivuvanerin koon hahmottamisessa, sillä vanerien saumat kannattaa piilottaa rimojen alle. Vanerin leikkaaminen on helpointa ulkona esimerkiksi käsisirkkelillä.
Työvaiheet 4-6:

Kun vanerit on sahattu oikeaan mittaan, poistetaan paneloitavasta tilasta jalkalistat. Meidän sisäseinien sisällä kulkee niin paljon sähköjohtoja, että paneelit kiinnitettiin seiniin extrapitävällä Cascon SuperFix -asennusliimalla. Liima on aika jähmeää, joten sitä kannattaa levittää keskimmäisen kuvan tapaan ja erityisesti reunoille, jotta vaneri ottaa tiiviisti seinään kiinni. Jos seinissä on sähköpistokkeita tai -katkaisijoita, sahataan niille tässä vaiheessa paikat vaneriin (sähköhommia ei sitten pidä mennä tekemään itse eli meilläkin homman hoiti ammattimies!). Sitten vain painellaan vaneri paikoilleen ja katsotaan, että se ottaa hyvin kiinni. Tämän jälkeen alkaa itse rimojen asennus. Niiden sahaaminen on kätevintä katkaisusahalla. Laita jalkalista paikoilleen (mutta älä kiinnitä vielä!) ja sen päälle vaakatasoon tuleva rima. Myös rimojen liimaamisessa käytimme samaa SuperFix-liimaa sekä pieniä nauloja. Jos rimojen väli on säännöllinen, kannattaa työn helpottamiseksi sahata apupuut (meidän tapauksessa 26 cm), joiden avulla välit saa tasaiseksi. Ihan päällimmäiseksi kiinnitetään vielä yksi lauta pieneksi tauluhyllyksi – tämäkin liimalla ja  parilla ohuella naulalla.
Työvaiheet 7-9:

Kun kaikki rimat ovat paikoillaan, alkaa homman työläin vaihe eli rakojen paklaaminen ja hionta. Tikkurilan Presto F -tasote on tähän huipputavaraa, sillä se kuivuu nopeasti. Paklaus ja hionta saattaa vaatia 2-3 kierrosta riippuen miten tarkkaa työtä olet tehnyt rimojen asentamisessa. 😉 Rimojen ja vanerin väliin jääviä koloja voi häivyttää myös pienellä määrällä akryylimassaa. Kun kaikki on paklattu ja hiottu, ja niiden jäljiltä pölyt hyvin pyyhitty, on aika tarttua maalisutiin. Maalina meillä oli CELLOn Cristal Aqua -maali, joka on vesiohenteinen ja helposti työstettävä kalustemaali. Sävyksi valittiin kaunis beige T1735. Vaneri imee paljon maalia, joten suosittelen maalaamaan paneloinnin jopa 3-4 kertaa, jotta pinnasta tulee kauniin silkkinen. Maalasin myös jalkalistat samalla sävyllä, jotta kokonaisuudesta tulee yhtenäinen.
Olen varmaan sanonut ennenkin, mutta sanon sen yhä uudelleen eli on tuo CELLO-höylälauta vaan huipputavaraa! Se on suoraa, kuivaa ja valmista käytettäväksi aivan sellaisenaan ilman mitään hiomista tms. Myös leveyksiä ja paksuutta löytyy moneen lähtöön. Tämän meidän eteisen muodonmuutos kesti noin viisi työpäivää ja monenlaisten nurkkien takia siinä oli paljon tekemistä. Mutta kun ajattelee, miten yksinkertaisista materiaaleista kuitenkin on kyse, muuttui minusta tilan ilme aivan todella paljon ja ennen kaikkea vanhaa taloa hellivästi! Portaikkoon tuli lisää ryhtiä ja koko tilaan hillittyä, klassista tunnelmaa!


CELLO panelointiCELLO koukkuCELLO panelointi

Tätä tilaa ei hirveästi mahdu sisustamaan, joten silloin kannattaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. CELLOlta löytyi kauniita vanhaan tyyliin sopivia kromisia vaatekoukkuja, joita kiinnitin muun muassa laukkua varten (joka ennen on lojunut lattialla). Mitä tykkäätte lopputuloksesta ja sisääntulon uudesta ilmeestä?


2 thoughts on “ETEISEN KLASSINEN PANELOINTI

  • Reply Hanna 16/02/2020 at 12:23

    Todella upea lopputulos! Meidän portaikkoon haaveilen samanlaista. Josko tuon miehen saisi innostumaan projektista 🙂

    • Reply maiju 16/02/2020 at 21:58

      Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit! 🙏🏻🥰 Näissä on oma hommansa, mutta tämäkin tehtiin 100 vuoden aikajännettä ajatellen eli tsemppiä teidän projektiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *