DIY BUILT-IN BOOKCASE

Hei! Ajattelin päivittää tänään tänne vuoden ensimmäisen DIY-projektin sekä samalla vähän olohuoneen tilannetta. Yleensä suunnittelen sisustus- ja remonttijuttuja pitkään ja pohdin useita eri vaihtoehtoja ennen päätöksen tekemistä. Mutta sitten on näitä yksi-asia-johti-toiseen -sattumia, joiden myötä käynnistyy eräänlainen lumipalloefekti, jollaista en etukäteen ole osannut suunnitella. Tällä kertaa liikkeellepaneva voima oli televisio ja siihen liittyvä jo muutosta asti johtuva tuskailu.

Televisiot eivät kai koskaan ole sisustajan päällimmäisiä ilonaiheita vaan pikemminkin pakollisia pahoja, joita tarvitaan perheenjäsenten viihtymiseen. Tai no Paavo taitaa olla ainoa, joka ei meillä katso lainkaan telkkaria. Aluksi telkkari oli talon mukana tulleen vanhan kirjoituspöydän päällä (siitä löytyy kuva täältä) ja sijoitettuna nurkkaan, josta sen näki olkkariin tultaessa ensimmäisenä. Ajattelin pitkään, että tämä on ainoa mahdollinen järjestys meidän pienessä olkkarissa, mutta joulukuusen myötä kokeilimme tänä vuonna vaihtaa sohvan paikkaa. Telkkari siirtyi kahden hyllyn alle huoneen toiselle puolelle tason päälle, jonka ostin kesällä pihakirppikseltä seitsemällä eurolla. No taso oli uuteen paikkaan aivan liian iso eli tilasimme telkkarille seinätelineen, jota odotimme lähes kuukauden postista. En tajua, miten tämänkin ajattelimme, sillä telineen saavuttua selvisi, että sitä ei seinän sisällä menevien sähköjohtojen takia uskallakaan asentaa suunniteltuun paikkaan.


built in bookcase

Tässä vaiheessa päätin, että on aika tehdä ihan toisenlainen päätös, nimittäin vaihtaa koko kymmenen vuotta vanha televisio. Aiemmin silmiini oli osunut huippuhyvä tarjous Samsung Serifistä (joka on ehkä kaunein televisio, jonka olen tähän päivään mennessä nähnyt), joten asia oli sillä selvä. Merimiestäkään ei tarvinnut kauaa suostutella, koska vanhalle telkkarillekin oli tilausta mökillä. Serif ratkaisi samaan aikaan sekä taso-ongelman että seinäkiinnityksen, koska se seisoo omilla siroilla jaloillaan. Ainoksi huoleksi jäi sen lapsiturvallisuus, koska lapset tapaavat juosta ympäri taloa vieressä olevasta ovesta. Niinpä luonnollisimmalta vaihtoehdolta tuntui koko oven sulkeminen – tavallaan se on koko ajan ollut aivan turha.

Oven tilalle rakennettiin viikonlopun aikana aivan ex-tempore kirjahylly yksinkertaisilla materiaaleilla. Taustalevyksi valittiin 6 mm paksu vaneri, joka sahautettiin oikeaan kokoon Puu- ja venetyössä. Se kiinnitettiin pienillä ohuilla nauloilla, jotta ovi on myöhemmin helppo ottaa käyttöön. Raot tiivistin akryylimassalla ja annoin kuivua. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt, minkä väriseksi hylly maalataan – tätähän ei oltu ennakkoon suunniteltu, joten kokeilin maalata levyn valkoiseksi. Se ei näyttänyt ollenkaan hyvältä, joten valitsin saman sävyn kuin seinissä (Farrow & Ballin Old White). Hyllyt sahasin liimapuulevystä ja hioin kevyesti. Hyllyjen kannattimet ovat puolestaan patterinsuojista jäänyttä jämärimaa. Koko homma kesti muutaman tunnin ja yhtäkkiä meillä oli aivan uudenlainen säilytyssysteemi olkkarissa. Hyvä kun pysyin itsekään mukana tässä projektissa!


built in bookcase

Ovi on vielä paikoillaan vanerin takana, mutta ajattelin poistaa sen ja tehdä saman käsittelyn myös toiselle puolelle. Siellä hyllyihin ei tietenkään tule yhtä paljon syvyyttä, mutta noin 8 cm syvät tauluhyllytkin ovat kiva yksityiskohta oven sijaan. Muutoksen myötä olohuone tuntuu nyt paljon viihtyisämmältä ja yhtenäisemmältä, kun hylly tuo sinne kivan vanhaan taloon sopivan yksityiskohdan, mutta sulautuu silti kokonaisuuteen. Eiköhän uusi telkkari nyt pärjää tässä “rauhoitetussa” nurkkauksessaan! Mitä tykkäätte ideasta?


5 thoughts on “DIY BUILT-IN BOOKCASE

 • Reply Satu 06/01/2020 at 11:35

  Tykkään todella paljon, hieno idea tuo hylly. Ja onhan tuo tv ihan hieno, jos nyt tv voi olla sisustuselementti.

  • Reply maiju 06/01/2020 at 11:37

   Kiitos! Kyllä TV aina vähän häiritsee, ei siitä pääse yli eikä ympäri! 🙂

 • Reply Hirvonen 07/01/2020 at 12:17

  Tosi kivan näköinen! Itse sain juuri valmiiksi vanhojen puutuolien entisöinnin ja tämän voisi ottaa seuraavaksi työn alle koska tyhjänpäiväinen oviaukko löytyy. Suosittelen lämpimästi hyviä työhanskoja puuta työstäessä. Sen verran monta tikkua meni ihoon edellisessä hommassa.

  • Reply maiju 07/01/2020 at 14:26

   Kiitos paljon! Ja tuo hanska-asia on totta – kerran hioin vihkisormuksen reunan mataksi, kun en käyttänyt hioessa hanskoja enkä hoksannut ottaa sitä pois 😉

 • Reply Kiinteä kirjahylly TV-huoneeseen - MAIJU SAW 20/03/2021 at 09:30

  […] on johtanut olohuoneeseen ovi, jonka laitoimme ainakin jo puoli vuotta sitten kokonaan kiinni ovisyvenneykseen tehdyllä kirjahyllyllä. Vanha ovi siis kummitteli edelleen täällä työhuoneen puolella, joten halusin tähän […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *