DIY BUNKBED TUTORIAL

Hei! Lupasin ohjeistusta kerrossängyn tekoon eli tässä sitä nyt tulee! Heti kärkeen on sanottava, että emme ole mitään rakennusalan ammattilaisia eli sänky on tehty ihan peruskaupunkilaisjärjellä hirsirunkoiseen taloon. Meillä on huonekorkeutta noin 265 cm eli tilaan mahtui hyvin kerrossänky, jonka alasänkyä on korotettu säilytystilaa varten. Säilytysratkaisuiksi valittiin IKEAn kaksi IVAR-laatikostoa, joiden koko on 80 X 60 X 60. Tarkat mitat löytyvät IKEAn sivuilta. Tässä ensin lähtötilannetta eli huoneen ainoa ehjä nurkka, johon kerrossänkyä pystyi ajattelemaan. Seuraavassa ohjeet.


 
1

Mittaa sängyn paikka ja varmista, minkä kokoinen sänky siihen on mahdollista rakentaa? Meidän sängyllä on pituutta noin 200 cm ja leveyttä 95 cm. Alasängyn pohjan ja yläsängyn pohjan välinen mitta on 100 cm – tähän kannattaa kiinnittää huomiota, koska sillä on iso vaikutus siihen, miten ilmavalta/ahtaalta sänky näyttää. Mieti tuleeko esimerkiksi alasängyn alle säilytystilaa ja mihin kohtaan tikkaat tulevat? Oheisesta havainnekuvasta on nähtävissä meidän sängyn mitat.

2

Irrota jalkalistat ja ota esiin tarvittavat rakennusvälineet, tarvitset ainakin pienen sirkkelin, ruuvinvääntimen + ruuveja, kulmarautoja, mitan, vatupassin sekä lyijykynän. Runkoon tarvittavan puutavaran menekki riippuu rakennettavan sängyn koosta – meillä tätä n. 4,5 cm paksuista runkopuuta meni noin 20 metriä. En anna tässä sen tarkempia ohjeita, millainen rungosta kannattaa rakentaa, sillä siihen vaikuttavat ainakin seinämateriaalit. Tärkeintä on tukea molemmat sängyt ja etenkin yläsänky kunnolla joka suunnasta. Meillä yläsänkyyn riitti poikkeuksellisesti vain kaksi tukipuuta, sillä yläsängyn runko kiinnitettiin erittäin pitkillä ruuveilla suoraan hirsiseinään. Oheisista kuvista saa varmasti vähän osviittaa millainen runko voisi esimerkiksi olla.3

Kun runko on valmis, on vuorossa kaikkien näkyviin jäävien osien (hionta) ja maalaus. Maaliksi sopii hyvin vesiohenteinen maali, esimerkiksi Tikkurilan Helmi-kalustemaali. Valitse maalin kiiltoisuusaste siten, että se sopii yhteen peitelevyjen kiiltoisuusasteen kanssa (yleensä puolihimmeä).4

Tämän jälkeen tarkistusmittaa sängynpohjiksi tulevien vanerilevyjen koko. Me tilasimme vaneripohjat mittaansahattuina paikallisesta puusepänliikkeestä. Ne ovat 9 mm paksuista koivuvaneria. Voit myös käyttää valmiita sälepohjia. Vanerilevyt on hyvä kiinnittää runkoon muutamasta kohtaa ruuveilla etteivät ne pääse liikkumaan.

5

Seuraavaksi vuorossa on sängynlaitojen ja peitelevyjen mittaus. Tämän kanssa kannattaa olla erittäin huolellinen ja miettiä erityisesti miten levyt menevät kulmista lomittain ja mihin kohtaan levyjen väliset saumat tulevat? Mikä jää piiloon ja mikä jää näkyviin? Me tilasimme peitelevyt keittiöitä valmistavalta yritykseltä eli levyt ovat yhtä hyvin kulutusta kestävät kuin keittiönkaappien ovet. Ne myös maalattiin liikkeessä molemmin puolin.

6

Viimeisenä listalla on enää peitelevyjen ja laitojen kiinnitys eli osta sitä varten erikokoisia kulmarautoja. Tarkista, että kulmarautojen kiinnitysruuvit eivät ole pidempiä kuin peitelevyn paksuus! Kiinnitä varsinkin sänkyjen laidat useammalla kulmaraudalla niin, että lopputulos on mahdollisimman pitävä ja tukeva.

7

Lopuksi on mietittävä vielä tikkaat tai muu tapa, jolla lapsi pääsee helposti kiipeämään yläsänkyyn. Me teimme yksinkertaiset puiset tikkaat rautakaupasta ostetusta aivan sileäksi höylätystä puutavarasta, jonka paksuus on noin 3 cm. Puunsävyn korostamiseksi tikkaat käsiteltiin Osmo Colorin puuvahalla. Tikkaat kannattaa kiinnittää yläpäästä, jotta ne eivät luiskahda kapuajan alta!

Mitä tämä kaikki sitten maksoi? Se on varmaan vielä kysymys, johon moni miettii vastausta eli listasin teille myös kulupuolen. IVAR-kaapit nostavat hintaa jonkin verran eli ei tämä mikään ihan puoli-ilmainen juttu ollut. Toisaalta lopputulos oli meidän käyttöön niin onnistunut, että hinta asettui varsin kohtuulliseksi. Jos joku juttu jäi vielä mietityttämään, niin kysy ihmeessä! Yritän parhaani mukaan neuvoa meidän omiin kokemuksiin perustuen! 🙂

IVAR-kaapit 160 €
Peitelevyt 130 €
Vaneripohjat 50 €
Rungon puutavara 50 €
Ruuvit ja kulmaraudat 20 €
Kalustemaali 30 €
Tikkaat 15 €
Yhteensä 455 euroa


16 thoughts on “DIY BUNKBED TUTORIAL

 • Reply Kati 18/11/2017 at 16:37

  Kiitos! Niin onnistunut projekti ☺

  Osui silmiin tuo verhotanko, mistä se on? Mitenkä paksu? Ja “huomaamaton”.
  Minä puutankofanina vierastan metallisia ja olkkarissa oon joutunu luopumaan tuosta, koska ikkunat on niin isot – nyt massiiviset mustat metalliset ja yritän etsiä sopivia valkoisia, joissa riittäisi pituus.

  • Reply maiju 18/11/2017 at 17:05

   Nämä on kyllä myös ihan tavalliset metalliset, ostettu Anttilasta jos oikein muistan!

   • Reply Kati 18/11/2017 at 23:59

    Huomasinkin, että ovat metalliset. Ja varsin simppelit – sellaisia etsinkin. Näyttävät kivoilta ☺ Monissa metallisissa on kaikenmoisia isoja päätynuppihärpäkkeitä, ne ei innosta.

    • Reply maiju 20/11/2017 at 10:31

     Tiedän, yksinkertaisia verhotankoja on vaikea löytää. Oletko katsonut mitä IKEAssa on?

     • Kati 22/11/2017 at 01:02

      Pitäis päästä paikanpäälle hypistelemään ☺ Luulen, että sieltä vois tärpätä. Muut kivijalkapaikat aikalailla käytynä täällä läpi.

 • Reply Paula 18/11/2017 at 21:29

  Miten tuonne alasänkyyn on tarkoitus mennä? Pääseekö tikkailta helposti?

  • Reply maiju 18/11/2017 at 22:58

   Sinne ei ole tikkaita, koska meistä oli tässä vaiheessa turvallisempaa, että 1,5 v. ei pääse sängystä omin avuin pois. Myöhemmin on tarkoitus irrottaa jalkopäästä laita ja laittaa siitä jokin kipuamissysteemi 🙂

 • Reply Celine 19/11/2017 at 02:28

  C est superbe beau boulot.

  • Reply maiju 20/11/2017 at 10:31

   Merci bien! 🙂

 • Reply Jenni 11/01/2018 at 19:53

  Kaunis on kotinne! Bongasin tuon hienon afrikkalaisen ison korin kuvista. Mistähän sellaisia voisi löytyä?

  • Reply maiju 15/01/2018 at 14:20

   Hei, kiitos! Kori on Ellokselta! 🙂

 • Reply @maiju_saw - INSTAGRAM HOMES - Cute and Kids 31/01/2018 at 10:18

  […] but very, very beautiful. Made using some Ikea drawers as a base, you can find the step by step in this post of her […]

 • Reply Maria 12/02/2018 at 00:07

  Hei! Mahtava sänky! Olin miettinyt millaisen kerrossängyn ostan lastenhuoneeseen, nyt tiedän, että tilaan sen mieheltäni näillä ohjeilla 🙂 Oletteko olleet tyytyväisiä nyt kun sänky on käytössä? Tekisittekö jotain toisin?

  • Reply maiju 18/02/2018 at 10:31

   Kiva kuulla! Ollaan kyllä oltu tyytyväisiä eikä oikein mitään käytännönongelmaakaan ole ollut. No ehkä tikkaiden puumateriaali voisi olla paksumpaa, jotta poikkipuut saisi kiinni kahdella ruuvilla. Aikuisen painon alla osa liikkuu hieman, mutta ei lasten käytössä. 🙂

 • Reply Line Ryge 05/10/2020 at 23:46

  Hi
  What’s the paint and the name of the color?

  • Reply maiju 06/10/2020 at 11:14

   Hi Line, sorry I can´t remember it anymore! BR, Maiju

Leave a Reply

Your email address will not be published.