SUNDAY DINNER

Hei! Ja hyvää alkavaa viikonloppua kaikille! Nyt tämän syksyn alkaa jo vähän selvemmin huomata, kun hämärä hiipii yhä aiemmin ja iltapalalle saa sytyttää joko kynttilöitä tai valon. Ahdistun jo nyt siitä ajatuksesta, että kohta töihin lähdetään täydellisessä pimeydessä ja keskipäivälläkin valo vain käväisee hämärissä nurkissa. En todellakaan nauti. Toisaalta surkuttelu ei auta mitään eli ehkä tänä vuonna voisin koittaa nähdä tämän vuodenajan vähän positiivisemmin. Aikaa olla kotona, aikaa katsoa telkkaria, aikaa tehdä ruokaa, aikaa tavata ystäviä. Kuulostaa jo vähän paremmalta. Ihailen tanskalaisten hygge-meininkiä, joka on tarkoituksellista pysähtymistä kaamokseen. Tehdään vain niitä asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Poltetaan kynttilöitä ja juodaan teetä. Kuunnellaan musiikkia tai luetaan mukavien vilttien alla. Kuulostaa niin ihanan yksinkertaiselta!

 


Toivoisin, että hyggeily leviäisi kunnolla myös Suomeen, sillä mikä olisi sen mukavempaa kuin esimerkiksi syödä yhdessä. Tanskalaisten hygessä tärkeää vaikuttaisi olevan juuri sopiva sosiaalisuus eli ihmiset kokoontuvat ihan arkisissakin merkeissä yhteen. Ei tarvita huippuillallisia eikä viiden ruokalajin menuita. Musta ainakin ruoka maistuu seurassa syötynä aina paremmalta, vaikka olisikin ihan tavallista arkiruokaa! Muutama viikko sitten meillä oli ruokavieraita ex-tempore eli merimies teki aivan tavallista pastaa, jossa vieläpä oli erilaisia pastalajeja sekaisin (ai kauhea!). Muuten määrä ei olisi riittänyt kaikille, kun keksittiin kutsua lisää syöjiä. Innostuin kattamaan vähän nätimmin eli nämä kuvat syntyivät tämmöisestä tilanteesta. Nyt vaan täytyy muistaa tämä toistekin, kun syksy kunnolla puskee päälle!

Hygge is something that I would love to see us Finns do more in Autumn. To be able to enjoy the darker season more with our friends and family. It´s easier to be social when it´s summer and warm, and there´s plenty to do outdoors. In wintertime it´s more about getting by, going to work, going to the store and hopefully the days get brighter before we lose our sanity. I love how the Danish people are social during winter, or atleast I think that´s how they experience hygge. By doing little and everyday things together. Eating and drinking and talking about things. That´s something I would like to do more often this year. Or atleast I enjoyed our meal the other week, when we decided to invate some friends over when sailor was making pasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.