IKEA BEHIND THE SCENES

Kaupallinen yhteistyö IKEA Suomi

Heips! Nyt seuraa lisää IKEA-juttua Democratic Design Days -tapahtumasta, johon sain osallistua bloggaajakirjeenvaihtajan roolissa. Jaa-a, jos edellisessä postauksessa tuntui olevan paljon juttua, niin tässä toisessa vasta asiaa onkin eli varautukaa kuva- ja infotulvaan! Ensimmäisen päivän iltapäivä oli ehkä ennakkotietojen perusteella eniten odotetuin, sillä silloin julkistettiin osa IKEAn tulevista yhteistyömallistoista. IKEAn muotoilujohtajan Marcus Engmanin puheesta välittyi hyvin uusien yhteistyömallistojen henki eli yrityksen loputon kiinnostus ja uteliaisuus kaikkea elämistä, asumista sekä ihmisten yleistä hyvinvointia kohtaa. Millä muulla olisi esimerkiksi selitettävissä se, että IKEA tekee parhaillaan yhteistyötä Nasan sekä avaruusarkkitehtien kanssa?! Kyllä, luit oikein – tämä oli yksi eilisen lanseeraustilaisuuden julkistuksista! Toisena kiinnostavana nostaisin esiin yhteistyön Byredon Ben Gormanin kanssa eli tiedossa on laajentuminen myös  tuoksumaailmaan! Konkreettisista tuotteista ei vielä kerrottu sen enempää muuta kuin se, että tulossa ei ainakaan ole tuoksukynttilöitä ;).

Kuva 2 / IKEA
Julkistamistilaisuuden jälkeen kiertelimme vielä tutustumassa yrityksen tuotekehitykseen ja prototyyppipajaan, jossa pääsimme seuraamaan suunnittelijoita työssään. Näistä tiloista löytyi sekä puunkäsittelyyn, tekstiileihin että 3D-tulostamiseen liittyvää laitteistoa. En voi kuvitella, että täällä olisi ikinä tyhmiä työpäiviä! Moni myös itse kertoi viihtyvänsä työssään todella hyvin, vaikka se on ajoittain nopeatempoista ja asiat tapahtuvat nopealla syklillä.
Democratic Design Daysien toinen päivä oli sisällöltään vähän väljempi ja saimme valita tutustumiskohteita oman kiinnostuksen mukaan. Matkaseurani Annika sai hienon tilaisuuden haastatella IKEAn suomalaisia muotoilutiimin suunnittelijoita Iina Vuorivirtaa sekä Hanna-Kaarina Heikkilää eli ne haastikset voi käydä lukemassa Vihreän talon puolelta. Itse halusin nähdä IKEA-museon, johon on koottu yrityksen koko tarina aivan sen ensiaskeleista nykypäivään. Itse museokin sijaitsee itseasiassa samassa rakennuksessa, johon aikoinaan perustettiin ihka ensimmäinen IKEA-tavaratalo! Historiakatsaus oli tosi koukuttava ja mielenkiintoinen, ja siitä välittyi hienosti IKEAn perustajan Ingvar Kampradin ennakkoluulottomuus sekä uskomaton bisnesvaisto! Ennakkoluulottomuus, totuttujen kaavojen kyseenalaistaminen sekä virheiden hyväksyminen tuntuvat edelleen olevan vahvasti mukana IKEAn nykyisessäkin yrityskulttuurissa. Museosta löytyi tietysti myös poimintoja eri vuosikymmenillä valmistetuista huonekaluista sekä pientuotteista. Osasta oli rakennettu IKEA-tyylisesti mallihuoneita ihan kuin nykyäänkin!
Museon jälkeen hyppäsin vielä viestintä- ja kuvatuotantopuolta esittelevälle opastetulle kierrokselle, joka sekin sai haukkomaan henkeä. Pelkästään studioiden koko saati vuosittain tuotetun kuva-, video- ja verkkomateriaalin määrä on aivan tajuton!! Yksistään videoita tehdään yli 250 vuodessa! Ja sitten on tietysti kuuluisa IKEA-katalogi, jota on julkaistu jo 50-luvulta lähtien. En tiedä menivätkö laskuni oikein, mutta tänä syksynä ilmestyy ilmeisesti jo 65. katalogi, jota on studion tiloissa tekemässä yhtäaikaa satoja ihmisiä! Eli miettikää miten valtava ponnistus pelkästään kaiken aikataulutus on puhumattakaan koko prosessista eli huoneiden rakentamisesta, kuvasuunnittelusta, huoneiden sisustamisesta, oikeanlaisen valaistuksen rakentamisesta keskelle suljettua hallia ym ym!! En edes osaa ajatella mikä määrä eri vaiheita, ihmisiä ja huomioonotettavia asioita tähän kaikkeen liittyy!! Jopa meidän ryhmän kuvaaja oli studion mittasuhteista vaikuttunut (terkkuja vain Pasille!) ;-). Viimeiset kuvat ovatkin silkkaa inspiraatiota studion kulisseista, ahh!

Elän tällä inspiraatiolla nyt kyllä todella pitkään etenkin, kun kokonaisuuteen lasketaan vielä aivan ihana ruotsalainen juhannusjuhla, jota vietimme keskellä vehmainta Skånea vanhassa ladossa! Valitettavasti kamera oli tässä vaiheessa iltaa jo narikassa eli en saanut juhlatilan koristelusta tänne blogiin kuvia. Ihanaa pöytäkattausta voi kuitenkin käydä vilkasemassa Instan puolelta, jos omiin kesäjuhliin kaipaa yksinkertaisia ja raikkaita ideoita! Tästä kaikesta hurmioituneena vielä kerran iso kiitos IKEA Suomen viestintään sekä koko huikealle matkaseurueelle! #seikkailu <3
One thought on “IKEA BEHIND THE SCENES

  • Reply DANISH DINING ROOM CHAIRS - Maiju Saw 22/08/2017 at 05:44

    […] Denmark -teksti. Netti ei ole tähän asti tuottanut yhtäkään samankaltaista osumaa. Kesäkuisen IKEA-museo visiitin jälkeen oon kuitenkin alkanut ajatella yhä useammin sitäkin vaihtoehtoa, että osa tämän […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *