LILJAN

Se tunne, kun tunnistat kirppispöydässä halutun designesineen ja jännität myyjältä siihen hintapyyntiä… Viime lauantaina olin tässä tilanteessa, kun kävimme Pohjanmaan isoimmassa kirppistapahtumassa – Megaloppiksella. Toivoin, että myynnissä olisi ollut vanhoja huonekaluja, mutta sen osalta sain pettyä – tarjolla oli pääosin melko tavallista kodin käyttötavaraa, vaatteita, lastenleluja sekä hintatietoista antiikkia. Yksi esine silti pelasti koko kirppiskierroksen ja se on nimeltään Liljan.


liljan_messing

Messinkisen Liljan-kynttilänjalan on ilmeisesti 40-luvulla suunnitellut ruotsalainen Ivar Ålenius Björk (1905-1978) ja sitä valmisti vuoteen 1969 asti Ystad-Metall. Ystad-Metallin lopetettua toimintansa kynttilänjalkaa ei neljään vuosikymmeneen valmistettu lainkaan, kunnes sen tuotanto herätettiin uudelleen henkiin vuonna 2014. Nykyään kynttilänjalka kuuluu ruotsalaisen Skultunan valikoimaan ja sitä voi ostaa eri verkkokaupoista.


lily-messinglily-of-sweden

Olen tätä kynttilänjalkaa aina välillä himoinnut, mutta hinta (noin 800 kruunua) on tuntunut liian kovalta. Tunnistin Megaloppiksella kynttilänjalan suomalaisen lasin ja muutenkin melko laadukkaan tavaran keskeltä eli sen hintapyynti yllätti minut täysin – kahdeksan euroa! Aina välillä kuulee sanottavan, että suomalaista tuotantoa kuten Arabiaa, ei arvosteta Ruotsissa ja sama toisinpäin. Onko se todella näin? Minusta muotoilu ratkaisee eli oon superiloinen kauniista löydöstäni! Kuvan pienemmän kynttilänjalan ostin samalta myyjältä kahdella eurolla, ihan hyvä pari :).


Lähteet / Wikipedia / Husligheter / Femtiotalsjakten

Hi! Here is my newest flea market find from last weekend, a vintage candle holder called Liljan – Lily. I think it´s gorgeus! Liljan is a Swedish classic produced originally between 1940-1969. Two years ago it was taken to new production, so it´s available again! I paid only 8 euros for it, so it was a true find!

6 thoughts on “LILJAN

 • Reply Jutta / Muotopuoli 22/11/2016 at 00:13

  Oi oi! Nyt olen kyllä superkade! Olen haaveillut tuosta jo pitkään, mutta hinta ylittää omankin kipukynnyksen. Ihanalta näyttää kaikki muutenkin, niin kuin aina! Harvoin tulee kommentoitua, mutta luen jokaisen tekemäsi postauksen! Kiitos siis ihanasta blogista!

  • Reply Maiju 26/11/2016 at 22:42

   Kiitos ihanasta kommentista! <3 Tämä oli ihan yllärilöytö mullekin eli pelasti koko harmaan viikon 🙂

 • Reply Jenni / big mamas home 22/11/2016 at 17:28

  Ohhoh, mikä löytö. Kirppikset yllättää joskus komeasti. Tuote ei ole itselle entuudestaan tuttu, olen vasta näin aikuisiällä herännyt desingiin. Todella kaunis tuo Lilja kyllä on.

  • Reply Maiju 26/11/2016 at 22:39

   Niin yllättää, sehän niissä on parasta! Ja tämmöinen hyvä hinta nostaa kyllä suupielet kunnon hymyyn ;D

 • Reply Petra 23/11/2016 at 12:33

  Kaunis pari. Omalla pöydälläni nököttää kaksi samanlaista tuollaista pienempää kynttilänjalkaa. Olen saanut ne joskus vanhemmiltani joululahjaksi. Ovat peräisin vanhantavaranliikkeestä. Ei myyjä sattunut sanomaan pienemmästä mitään tietoa? Pohjassa ei ainakaan minulla lue mitään.

  • Reply Maiju 26/11/2016 at 22:38

   Hei, ei sanonut, mutta nettiä kaivelemalla sain selville, että nekin voivat olla Ystad-Metallin valmistamia. Tosin näissä versioissa oli sakaroiden päässä ihan pienet pallukat, joita mun omassa ei ole (?) Että onko tämä mun oma sitten kopio siitä Ystad-Metallin toisesta kynttilänjalasta mutta ei siis Liljanista. Jos sinun omissa on nuo pallukat, niin sitten ne on melko varmasti alkuperäiset ruotsalaiset 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.