FIND OF THE YEAR?

Lukija on aina oikeassa. Joten usko lukijaa. Sain tästä taas hyvän muistutuksen, kun kirjoitin pari viikkoa sitten keittiön kattolampusta, jonka löysin kesällä pihakirppikseltä. Olin silloin vailla kattolamppua ja mielessä siinsi hämärästi Louis Poulsenin PH-5 klassikkovalaisin. Olen tämän helmen jättänyt aikoinani ostamatta Kööpenhaminan reissulta – se oli hienossa kunnossa ja maksoi 50 euroa, mutta en koko päivän kävelystä muka väsyneenä muka jaksanut lähteä nostamaan käteistä. Kyllä, kaduttaa suuresti ja muisto tästä mokasta on edelleen kipeä ;D.

Mutta asiaan, pihakirppiksen läjästä siis nostin tämän vähän Poulsenin klassikkoa muistuttavan valaisimen ja ajattelin, että onpas kivan suuri. Se oli aika likainen ja rähjääntyneen näköinen, mutta sopivan hinnan tullen voisin harkita. Myyjä halusi valaisimesta kovasti eroon ja sanoi hinnaksi kaksi euroa. Kaupat syntyivät.


artek-lamp-jl341

Kuvat Artek

Valaisin ei aiheuttanut mussa mitään ahaa-elämyksiä enkä oikein osannut reagoida, kun joku ystävällinen lukija kommentoi, että näyttää ihan Artekin valaisimelta? Totuus valkenikin mulle vasta, kun joku facebookin kirppisryhmässä halusi ostaa JL341-valaisimen ja ilmoituksessa komeili meidän keittiön lamppu! Täh.. Googletus ja nopea lampun tarkistusmittaus varmistivat asian eli nyt näyttäisi siltä, että kahden euron löytöni on Juha Leiviskän Artekille vuonna 1969 suunnittelema JL341-valaisin!

Olenko jo sanonut, että rakastan kirppiksiä!? I do! Ja kiitos sille lukijalle, joka heitti kysymyksen ilmoille ja herätti mut miettimään asiaa! 🙂

14 thoughts on “FIND OF THE YEAR?

 • Reply HANNA 03/10/2016 at 10:05

  Sinä se kyllä teet ihan mahtavia löytöjä 😀 Kirppikset on best!

  • Reply Maiju 03/10/2016 at 20:19

   Ne on! Koskaan ei tiedä, mitä eteen tulee! 🙂

 • Reply Veera 03/10/2016 at 13:16

  Oi, mikä löytö! Mutta mikä/mistä on tuo ihana jalkalamppu (?) tuolla taustalla?

  • Reply Maiju 03/10/2016 at 20:20

   Se on itseasiassa seinälamppu, Lampe Gras ja malli 217. Näitä löytyy jalkaversioinakin kyllä 🙂

 • Reply Eija 03/10/2016 at 14:41

  Hei,hieno löytö tuo kattolamppu, mutta upea myös tuo lattiavalaisin. Semmoinen on meillä hakusessa, mistä tuo kaunokainen on?

  • Reply Maiju 03/10/2016 at 20:22

   Taustalla näkyvä lamppu on itseasiassa seinävalaisin, nimeltään Lampe Gras ja malli 217. Näitä löytyy monissa eri versioissa ja on tilattavissa aika monesta oaikkaa. Mun oma on Made in Designista, vahva suositus 🙂

 • Reply Sussu 03/10/2016 at 17:40

  Siis äh, miten voi käydä noin hyvä tuuri kerta toisensa jälkeen! 😀

 • Reply Maiju 03/10/2016 at 20:23

  Tuuria todellakin, kun en edes tiennyt mitä olin ostamassa/ostanut, heh!

 • Reply Katariina 03/10/2016 at 22:05

  Heh eipä kestä kiittää 😉 Tunnistin lampun melkeen heti, mutta aloin itsekin epäilemään kuitenkin että onkohan sittenkään koska kahden euron hinta niin järkytti, että hyvä etten pyörtynyt 😀 Itsekin tuota Artekin lamppua olen joskus haaveillut, mutta löysin torista juurikin tuon Poulsenin PH5 valaisimen hyväkuntoisena, mutta kyllä siitä kolminumeroisen summan sai silti pulittaa, vaikka oli tietenkin paljon halvempi kuin uutena. Jestas en vieläkään meinaa uskoa että maksoit tuosta oikeasti kaksi euroa!! Sulla on kyllä uskomaton tuuri noiden kirppislöytöjen kanssa!

  • Reply Maiju 05/10/2016 at 21:37

   Aika hyvä, että tää valaisin joka nosti mun vanhan “Poulsen-trauman” pintaan osoittautuikin itse helmeksi, en olisi koskaan uskonut! Eli vielä kerran kiitos, että heitit kysymyksen ilmoille 🙂 Posliinikanta herätti vähän kysymyksiä (miksi niin laadukkaasti tehty), mutta toisaalta vanhat valaisimet on yleensä kauttalinjan laadukkaampia mitä nykyiset. Mutta että Finnishdisain, eipä tullut mieleen! 🙂

 • Reply Saana 05/10/2016 at 09:56

  Hahhaah, mä katoin heti että kappas, Leiviskän lamppuhan se siinä. 😀 Nimim. samanlaista lamppua tuijotellut ruokapöydän yllä melkein 20 vuotta vanhempien luona. Sulla on kyllä ihan huikea tuuri!

  • Reply Maiju 05/10/2016 at 21:39

   Tää on jäänyt mulle ihan tuntemattomaksi jostain syystä (?) eli oli täysi yllätys kyllä! Kiva valaisin eikä ole vaihtoaikeita tämän paljastuksen jälkeen 🙂

 • Reply Vilja @ muotoseikka 05/10/2016 at 20:18

  No eikä! Aika mieletön löytö! Ja niin kaunis valaisin.

 • Reply Maiju 05/10/2016 at 21:41

  No niin on, aukko dissainsivistyksessä korjautui onneksi tarkkasilmäisen lukijan ansiosta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.