THE THONET PROJECT – AFTER

Hei! Käsinojallisen Thonet-tuolin kunnostusprojekti on maalissa! Vaikea uskoa, miten nopeasti kaikki meni, vaikka tämä on ollut ehdottomasti haastavin kunnostusjuttu mitä oon koskaan tehnyt (täältä voi katsoa ennen-kuvat). Seuraavassa siis pieni katsaus projektin vaiheisiin sekä tietysti lopputulos.

Koko homma alkoi tietenkin ruuvien ja osien irrotuksella, mikä ei tietenkään sujunut täysin ongelmitta. Tuolin iästä mulla ei oikeastaan ollut mitään käsitystä, mutta tiesin että se on kärsinyt kosteusvahinkoja. Ruostuneista ruuveista katkesi siis varmaan joka toinen… Aika kauan sainkin kaivaa, että niistä jokainen oli saatu pois. Tämän jälkeen päätin siirtyä heti projektin vaikeimpaan osuuteen eli istuinosan ja jalkojen pyöreän tukiosan korjaamiseen. Niissä kummassakin oli liimaus antanut pahasti periksi eli osat täytyi yhdistää uudelleen. Jäykistynyt puu ei tietenkään suostunut taipumaan tuumaakaan, joten laitoin osat useaksi tunniksi lämpimään veteen likoamaan. Tähän kohtaan voitte kuvitella merimiehen taustalle pyörittämään päätä, haha! 😀 Homma kuitenkin toimi ja sain taivutettua osat kohdilleen puristimien avulla. Liimaamaan pääsin tosin vasta, kun puu oli kunnolla kuivunut.

thonet

Osien kuivuessa aloitin muiden kappaleiden hiomisen. Osa osalta. Kävin myös tuolinraadon kanssa vaasalaisessa puusepänliikkeessä hakemassa uuden istuinosan. Tässä tuli tehtyä pieni moka, sillä olisin päässyt helpommalla, jos 4 mm istuinvaneri olisi sahattu vähän pienemmäksi. Sain siis veistellä ja hioa sitä aika pitkään ennen kuin osa sopi tuoliin niinkun piti..

Hionnan jälkeen oli sitten käsinojien sekä muiden paklausta vaativien kohtien vuoro. Käsinojissa oli yhteensä viisi murtumaa, jotka vaativat korjaamista. Ajattelin, että tämä menee varmaan päin sanonko mitä, mutta olenpahan ainakin kokeillut… Päädyin vuolemaan nojien murtumista puukolla pahimmat törrötykset pois ja paikkaamaan loput kohdat puulle tarkoitetulla pikasilotteella. Silotteen työstöaika oli vain 5 minuuttia, joten tein pienen määrän massaa varmaan 5-6 kertaa. Välillä hioin ja taas lisäsin silotetta. Lopputulos yllätti mut ihan täysin, sillä se oli aivan perfekt! 🙂


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi jäljellä oli “enää” istuinosan liimaus ja paklaus, kaikkien osien maalaus sekä uusien ruuvien hakureissu. Musta käsinojallinen tuoli on ollut mulla haaveissa jo kauan, joten en sitten enempää miettinyt muita värivaihtoehtoja. Maalina käytin jälleen mattaa Kiva-kalustelakkaa. Tuoli oli prosessin aikana elänyt sen verran, että jouduin käyttämään kokoamisessa apuna kiristysliinoja. Kokoaminen taisi muuten olla koko homman hikisin vaihe 😉

Silti lopputulos on koko vaivan arvoinen, sillä tuolista tuli juuri niin kaunis kuin uskalsin haaveilla!! Tämä on ehkä ainoa tuoli, jonka vuoksi jaksoin tän urakan aloittaa – ei tule joka päivä vastaan kirpparilla ja muotoilu on aivan huikea!! Rakastan!


thonet korjauksen jälkeen_2black thonet arm chair

My Thonet project has reached it´s goal – it´s black and beautiful and feels like brand new! I love it!! So worth of all that trouble and work I went through 🙂

35 thoughts on “THE THONET PROJECT – AFTER

 • Reply Tiia 28/06/2015 at 15:13

  Siis ihan mieletön!!

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 15:18

   Kiitos!! Siltä itestäkin tuntuu, ihan utopistisen hyvä siitä tuli 🙂 🙂

 • Reply Anna/Kotikolmio 28/06/2015 at 15:55

  Mähän sanoin, että siitä tulee upea!! Nostan hattua, että jaksoit tähän urakkan ryhtyä. Kyllä kannatti!

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 20:55

   Tää oli kyllä hyvä pähkinä purtavaksi – ja ihan mieletön tunne, kun huomasi että ehkä tää saattaa jopa onnistua! Plan B oli heittää romu mökille perennapenkkiin 😉

 • Reply Kirppu 28/06/2015 at 16:04

  Wau!!! Upee! 🙂

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 20:56

   Kiitos! On kyllä yksi kauneimmista tuoleista, jonka tiedän!

 • Reply Ilona 28/06/2015 at 16:17

  Vau!!! Olipa projekti, mutta kyllä kannatti:)

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 20:56

   Kiitti, voi tosiaan sanoa että kannatti ottaa riski!

 • Reply Sirpa 28/06/2015 at 16:25

  Wow! Superhieno tuli! Kyllä kannatti nähdä kaikki vaiva 🙂

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 20:58

   Niin tuli, yllätti mutkin ihan täysin!! 😀

 • Reply Heidi 28/06/2015 at 18:03

  Aivan mielettömän hieno! Tiesin, että olet hurjan taitava, mutta en kuitenkaan arvannut, että lopputulos voisi olla noin täydellinen.

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 21:00

   Mun projekteissa on suurimpana ongelmana ollut yleensä mun lyhythermoisuus ja malttamattomuus, mutta nyt päätin heti laittaa jäitä hattuun. Monta uutta juttua tuli opittua tässä samalla eli siitäkin on hyvä mieli! 🙂

 • Reply Sarp 28/06/2015 at 21:28

  Mistä keksit liottaa puuosia?
  Ihan mahtava duunaus ja mahtavan iso duuni.
  Lopputulos korvaa varmaan kaiken vaivannäön – tuoli on täydellinen.

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 22:41

   Se oli ihan mun amatöörioivallus, että puuta voisi saada paremmin taivutettua märkänä. Sellaisenaan se ei nimittäin inahtanut milliäkään ja pelkäsin, että hajoaa voimakeinoilla vielä enemmän. Onneksi toi liotus tepsi! Tää oli kyllä hyvä projekti jo tuon oppimisenkin kannalta – vahvisti taas mun uskoa siihen, että paljon pystyy tekemään ihan kotioloissa ja perusvehkeillä, jos vain halua on ! 😉

 • Reply iDiS & iNTeRiÖÖRi 28/06/2015 at 22:11

  Wau, hieno lopputulos! Ja sinnikäs olet 🙂

  • Reply Maiju 28/06/2015 at 22:42

   Kiitos!! Kokeilemalla eteen päin, onneksi tuli tartuttua haasteeseen! 🙂

 • Reply HANNA 28/06/2015 at 22:43

  No huh! Riittäispä itelläkin intoa tarttua huonekalujen tuunausprojekteihin. Ihan ekana pitäisi keittiön pöytä maalata..

  • Reply Maiju 29/06/2015 at 22:49

   Taitaa olla mun kärsimättömän luonteen hyvä piirre, että en jaksa (malta) kauaa jahkailla vaan käärin heti hihat, että saan valmista ;). Yleensä se aloittaminen on vaikeinta, että saa kaikki työkalut ynnämuut tarvittavat kasaan yms. Tsemppiä pöydän kanssa!

 • Reply Villis 29/06/2015 at 08:12

  Olit kyllä ahkera ja ahkeruutesi on nyt palkittu! Hyvä sinä!

  • Reply Maiju 29/06/2015 at 22:50

   Vähän on kyllä voittajafiilis eli että sain tän tehtyä enkä lannistunut heti alkuun, kiitos!! 🙂

 • Reply Noora 29/06/2015 at 10:56

  Ihan uskomattoman upea lopputulos! Itsellä olisi neljä kappaletta wieniläistuoleja odottamassa kunnostusta tai oikeastaan ne odottavat maalipintaa… En vain osaa päättää väriä! 🙂

  • Reply Maiju 29/06/2015 at 22:53

   Tuijota niitä tuoleja hypnoottisesti ja koita kuvitella ne kaikissa potentiaalisissa väreissä – mikä näyttäisi parhaalta? 😉 😉 Miten olis 2 ja 2 eli kaksi tuolia yhdellä värillä ja toiset kaksi toisella?

 • Reply Elsa 29/06/2015 at 17:24

  Tiesin tämän. U P E A! Onnittelut onnistuneesta työstä, vaiva todellakin kannatti.

  • Reply Maiju 29/06/2015 at 22:54

   Kiitos Elsa! Mies on ollut töissä ja tänään näytin tuolia vaan kuvasta eikä se meinannut uskoa samaksi tuoliksi! 😀 Tuli hyvä mieli, kun sain senkin yllätettyä!

 • Reply Paula 29/06/2015 at 21:09

  Uskomattoman kekseliästä ja rohkeaa ryhtyä moiseen projektiin. Ja hieno lopputulos.

  Oletko suunnitellut tästä pientä bisnestä? Kunnostaisit huonoja tuoleja ja möisit blogin kautta? Varmaan löytyisi ostajia! Uskon, että moni voisi innostua ostamaan.

  • Reply Maiju 29/06/2015 at 22:58

   Heh, kiitos Paula – oon niin amatöörikunnostaja, että enpä ole moista koskaan harkinnut. Tosin mulla on tällä hetkellä vielä kaksi tosi kaunista ja vähän koristeellisempaa (=tosi vanhaa) wieniläistuolia vintillä odottamassa uutta maalia. Eikä tietenkään mitään paikkaa niille eli ehkä jotain tuoleja on tulossa pian myyntiin 😉

 • Reply Jenni 29/06/2015 at 23:45

  Voi miten kaunis tuoli ja todella upeasti sait sen kunnostettu!
  Kuinka sait lakkapinnasta noin tasaisen?

  Minulla on ollut jo pitkään sohvapöydän maalaaminen suunnitelmissa, mutta en saa edes aloitettua, kun olen niin varma etten saa pinnasta riittävän sileää :/

  • Reply Maiju 05/07/2015 at 15:23

   Pinnasta saa tosi sileän juuri tuolla Kiva-kalustelakalla – se on tosi ohutta ja hyvin levittyvää eli sillä on melkeinpä mahdoton saada semmosta tökköä maalikerrosta. Kuivuu myös tosi nopeaa + peittää hyvin eli todella ihanteellinen huonekalujen maalaamiseen! 🙂

 • Reply Niina 02/07/2015 at 14:48

  Voi hyvänen aika, kun tuli kaunis!

  • Reply Maiju 05/07/2015 at 15:23

   Kiitos Niina! <3

 • Reply veera s. 03/07/2015 at 09:35

  oi miten hieno! mä oon kanssa aina vähän sivusilmällä etsinyt tuollasia tuoleja, mutta nyt löysin parin vanhoja pinnatuoleja meidän keittiöön, joten etsintä jääköön hetkeksi. nekin vaativat liimaa, ja ilman minkäänlaisia puristuksia ne liimasin, saa nähä kauanko kestää.. 😀 maalauskin pitäisi suorittaa, mut kuhan nyt saa aikaiseksi… ;D

  • Reply Maiju 05/07/2015 at 15:24

   Toikin on ihan hyvä menetelmä eli että liimaa osat yhteen ilman sen kummempia puristuksia, tsemppiä maalausprojektiin!

 • Reply Vilja @ muotoseikka{ 08/07/2015 at 12:06

  Huikea lopputulos! Juuri tuo Thonet’n malli on minunkin haaveeni. Iso homma, mutta kannatti!

  • Reply Maiju 21/07/2015 at 20:54

   Kiitos Vilja! Tämä tuoli on tosiaan niin ajaton!

 • Reply heidi. 09/07/2015 at 13:47

  Oi miten upea tuli! Ja se on niin palkitsevaa kun itse on kunnostanut, ei vedä uusi vertoja! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *