HOMEMADE KETCHUP!

Hei! Koska meillä alkaa ilmojen vähänkin lämmetessä kuulua sohvan toisesta päästä jos jonkinmoista kastike- ja marinadiaiheista hyminää, päätin lähteä mukaan Indiedaysin ja Rajamäen etikoiden yhteistyökampanjaan. Etikka ei siis ole meillä mikään vieras aine vaan se on maku, josta me molemmat merimiehen kanssa tykkäämme. Itsellä etikkaiset makumuistot liittyvät erityisesti lapsuuden tillisiin mummonkurkkuihin eli tuorekurkkuviipaleisiin, joihin on sekoitettu hieman sokeria ja suolaa, kuivattua tilliä sekä tietysti etikkaa. Voisin edelleen syödä niitä ämpärillisen!
 
Tänä keväänä meillä on pullotettu itsetehtyä ketsuppia. Kyllä! Ensin ajattelin, että onpas turhaa, mutta eipä ollutkaan sillä ketsupista tuli todella hyvää kivalla chilipotkulla. Ihan ketsupin makuista, jos joku miettii. Resepti ei ole mikään monimutkainen ja siihen voi itse tuoda makuvivahteita esimerkiksi juuri chilillä tai käyttämällä jotakin Rajamäen maustetuista etikoista. Seuraavassa ohjeessa ketsuppiin lorautettiin vadelma & persikka -omenaviinietikkaa sekä valkoviinietikkaa.


Etikat saatu osana yhteistyötä / Vinegars gifted

Ketsupin aineet_RajamäenkokkiRajamäen viinietikat

chiliketsuppi ohje

Ketsupin valmistus alkaa kuorimalla ja pilkkomalla kasvikset. Kaada ne isoon kasariin tai kattilaan ja lisää paseerattu tomaatti sekä suola. Anna kiehua aina välillä hämmennellen kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä ja pehmenneet. Lisää tämän jälkeen etikka, sokeri ja neilikka, ja keitä vielä 5 minuuttia. Ota kattila levyltä ja soseuta ketsuppi tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna ketsupin jäähtyä ja pullota tai purkita se tämän jälkeen. Säilytä kylmässä!

Me tehtiin ketsuppi tällä kertaa kotona, koska siellä on hygienian kannalta paremmat kokkailumahdollisuudet kuin saaressa. Ketsupin määränpää oli kumminkin vahvasti mökkiburgerin välissä eli valmista lopputulosta maisteltiin mökkiterassilla, ai että! Ketsuppi kuten kaikki muukin etikkainen ruoka taittaa hyvin esimerkiksi juuri rasvaisempia grilliruokia eli on ehdoton maku kesäkokkailuihin – lisää reseptejä voi käydä kurkkamassa Rajamäen verkkosivuilta, jossa on käynnissä myös lukijakilpailu!


emalilautanenmökkihampurilainenRajamäen viinietikka

Vinegar was the name of the day today as sailor made ketchup by using vinegars by Rajamäen. Lots of nice flavors like raspberry & peach, lemon, herb mix and honey that can be used in so many ways!  

12 thoughts on “HOMEMADE KETCHUP!

 • Reply Nellyssi 03/06/2015 at 08:48

  Voiskin jossain välissä itse tehdä ketsuppia, jos se kert on oikeasti NOIN helppoa!

  • Reply Maiju 03/06/2015 at 13:04

   Mustakin se oli yllättävän helppoa – toki aineita on monta, mutta itse valmistus on tosi simppeliä! Ja koostumus ihan tavallisen ketsupin tapaista 🙂

 • Reply Hannele/Täyttä Elämää 03/06/2015 at 10:24

  Monesti on ollut mielessä että olis hauska kokeilla itse tehtyä ketsuppia ja sinappia. Vielä en ole saanut aikaiseksi. Hauskaa päivää sulle 🙂

  • Reply Maiju 03/06/2015 at 13:05

   Kerrankos sitä kokeilisi molempia, saa ainakin lisäaineetonta tavaraa tekemällä itse!

 • Reply korhoanna 03/06/2015 at 16:03

  Nam! Täytyypä kokeilla 🙂

  • Reply Maiju 03/06/2015 at 20:45

   Jep! Ja joku nätimpi pullo vielä niin avot 🙂

 • Reply Jaana K 03/06/2015 at 20:07

  Nam! Pakko kokeilla!

  • Reply Maiju 03/06/2015 at 20:44

   🙂 🙂

 • Reply Hamsteri 03/06/2015 at 20:11

  Moi!
  Kokkailu-ummikko kyselee… Miten pitkään tää omatekoinen ketsuppi säilyy jääkaapissa? Kuulosti nimittäin tosi hyvältä ja helpolta!

  • Reply Maiju 03/06/2015 at 20:44

   Ihan tarkkaan en osaa sanoa, mutta luulisi että muutamia viikkoja ainakin. Me ollaan syöty vielä kuukauden vanhaakin eikä mitään vikaa. Sokeri ja etikka kumminkin lisäävät säilyvyyttä hyvin + säilytys kylmässä. Ja jos ei ole kova ketsupin kuluttaja, niin kannattaa puolittaa tämä ohje 🙂

 • Reply riiri 04/06/2015 at 18:47

  Oioi kerro jo mistä se on harmaa bomber-takki on peräisin?:)

  • Reply Maiju 05/06/2015 at 14:56

   Se on Seppälästä (jossa tosi harvoin käyn)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.