HOW TO FIX YOUR THONET?

Hei! Koska neljä tuolia on aina parempi kuin kaksi tuolia, laitoin paikallisille fb-kirppiksille ostoilmoitukset parista kahvilatuolista. Viikkoon ei tapahtunut mitään, kunnes vihdoin onni potkaisi ja mulle tarjottiin kahta tuolia. Kympin kappale. Siihen hintaan halusin todellakin käydä katsomassa millaisista tuoleista on kyse ja olihan ne ihan nappiin! Valmistajaksi osoittutui ZPM Radomsko, ja laatu parempi mitä kahdessa ensiksi löytyneessä. Painoerokin on huomattava!
 
Löysin valmistajasta vähän ristiriitaista tietoa – yhden mukaan kyse on täysin Thonetin alkuperäispiirrustusten mukaan tehdyistä tuoleista ilman Thonetin “brändiä” ja toisen mukaan taas ei. Mutta wieniläistuoleja yhtä kaikki, Bukowskilla vastaavat myydään “Thonettyp” -nimikkeellä (Thonet-tyylinen) eli on kai ok puhua Thonet-tuoleista (?).


thonet maalauksen jälkeenthonet-tuoli osissa

Mutta siis asiaan. Koska tykkäsin niin ekan tuolin mustasta habituksesta, päätin toteuttaa myös näille kahdelle samanlaisen kevyen uudistuksen. Molemmissa oli rottinkiosa täysin kunnossa, joten ne jätin paikoilleen. Ja näin homma eteni:

1 /
Tuolin purkaminen osiin – kannattaa ehdottomasti tehdä, jotta maalausjäljestä tulee siisti! Vanhojen ruuvien avaaminen voi olla vaikeaa, mutta pienellä yrittämisellä ne todennäköisesti aukeavat. Jos ruuvit ovat hyväkuntoiset, niin säästä ne, koska ne yleensä ovat paremman näköisiä ja tyyliin sopivampia kuin uudet. Itse tykkään messinginvärisistä ruuveista mustassa tuolissa. Selkänojasta jätin tuon toisen pinnan poistamatta, koska se oli kiinnitetty puutapeilla. Samoin etujalat jätin kiinni istuinosaan.


hiottu thonet-tuolihiottu thonet tuoli

2 /
Toinen vaihe on tuolin hiominen. Tylsää, mutta jälleen suositeltavaa, koska uudesta maalipinnasta tulee niin paljon parempi kun vanha lakka on hiottu pois. Riittää siis, että saa vanhan lakkapinnan katoamaan – tämä käy aika nopeasti, sillä taivutetun puun hiominen oli mun mielestä helppoa. Kannattaa tehdä ulkona (kauniissa auringonpaisteessa!) ellei sitten omista autotallia tai muuta projektiin sopivaa tilaa. Lopuksi hiontapölyt pyyhkäistään kostealla liinalla pois.


kiva kalustelakkathonet tuolin maalaus

3 /
Maalausvaihe eli paras vaihe! Ainakin musta. Ennen aloittamista laitoin rottinkiosan suojaksi kierroksen maalarinteippiä. Sitten vain sutimaan. Käytin näihin tuoleihin Tikkurilan Kiva-kalustelakkaa, joka antaa matan lopputuloksen. Lakka on kivan juoksevaa ja jälki on kaunista. Tämä myös kuivuu nopeasti eli maalasin kaikista osista ensin vain toisen puolen ja kun se oli kuivunut, jatkoin homman loppuun. Älä laita liikaa maalia pensseliin, jotta vältyt rumilta valumilta! Molemmat tuolit on maalattu kahteen kertaan.

Lopuksi tietysti on vuorossa tuolin kokoaminen eli kiristä kaikki ruuvit tiukasti, jotta tuolista tulee tukeva. Jos osia on irti, kokeile niiden liimaamista puuliimalla.

Viimeisessä kuvassa on lopputulos – maalaamaton sekä maalattu tuoli vierekkäin! Musta on aina mustaa eli mun silmään kauniimpi, vaikka toisaalta vanhassa vara parempi. Makuasia kai siis?


thonet ennen ja jälkeen

Hi! I found two more Vienna chairs and decided to do the same makeover as I did with the first one. Only this time the seating was okay, so I kept it like it was. To get a nice finish, I think it´s very important to put the chair in pieces and to sand it well. And then paint it carefully with a matte paint. Which one do you like more – the original or the black one?

14 thoughts on “HOW TO FIX YOUR THONET?

 • Reply Céline 21/03/2015 at 16:02

  Great result! I definitely love the black one!

  • Reply Maiju 22/03/2015 at 20:40

   Thnak you! Black is always black 😉

 • Reply Mirka | Kauniit neliöt 21/03/2015 at 17:59

  Mahtava tuuri, että kympillä löytää tällaisen wieniläisunelman 🙂 Pitääpä tallentaa tämä juttu kirjanmerkkeihin, jos vaikka joskus törmäisi vastaavanlaiseen vanhaan tuoliin.

  • Reply Maiju 22/03/2015 at 20:43

   Näitä on aika paljon liikkeellä eli uskoisin löytyvän helposti, kunhan vaan hoksaa pitää silmät auki kirppiksillä!

 • Reply HuopaPalloMatto 22/03/2015 at 08:37

  Ihanat tuolit kyllä, kävipä tuuri! Ja lopputulos on hieno. 🙂

  • Reply Maiju 22/03/2015 at 20:41

   Kiitti! Nyt pitäisi vielä jaksaa laittaa loput kaksi, puuh…! 🙂

 • Reply Jutta / Projekti Verkaranta 24/03/2015 at 16:15

  Ai että mikä tuuri! Aivan täydelliset. Mä täällä käyn jatkuvasti tsekkailemassa koska keittiö valmistuu. Miten niin malttamaton 😉

  • Reply Maiju 29/03/2015 at 19:09

   Heh, vielä menee joitakin päiviä, kun kiristää vielä kaakeloinnista. Pääsiäinen ohittuu ainakin keskeneräisissä tunnelmissa, mutta voiton puolella jo melko pitkälle!

 • Reply Netta - Syyskuun kuudes 24/03/2015 at 23:28

  Mahtava löytö ja upean käsittelyn tuoli on saanut, erittäin hyvää jälkeä. Näinköhän pitäisi itsekin kokeilla onnea FB-huutokaupan puolella. Täytyy pitää silmät auki, koska tuollainen wieniläistuoli olisi tervetullut meidän eteiseen ja keittiön varatuoliksi.

  • Reply Maiju 29/03/2015 at 19:10

   Joo ilman muuta ilmoitus vetämään – on sen verran yleinen malli, että saattaa uida haaviin nopeastikin!!

 • Reply Paula 25/03/2015 at 17:05

  Tulipa kivat. Rakastan Thonet’n tuoleja ja varsinkin meidän penkkiä, joka näkyy tässä: http://goldencupole.blogspot.fi/2014/09/im-in-love-with-thonet.html

  Tuo rottinkiosa on vain hieman hankala, koska se ei oikein kestä käyttöä ja nyt muutaman vuoden käytön jälkeen pitäisi löytää sille korjaaja. Kukahan niitä Suomessa korjaa… En ole vielä keksinyt.

  • Reply Maiju 29/03/2015 at 20:11

   Oi mikä unelmainen sohva! On kyllä harvinaisuus Suomessa ja sen myötä tosiaan tuo rottinkiosaaminen, ehkä jonkun ammattikunnostajan kautta lähtisin kyselemään?

 • Reply S - Beauty of Life 26/03/2015 at 21:07

  Hyvä muutos:)). Mä tein saman taannoin: http://www.beautyoflife.fi/2015/02/wienilaistuolin-uusi-ilme-diy.html

  Olen ollut niin tyytyväinen mustaan väriin :))!

  • Reply Maiju 29/03/2015 at 20:10

   Sunkin kuvat hyvin osoittaa, miten kaunis tää tuoli on mustana – tosi onnistunut lopputulos!

Leave a Reply

Your email address will not be published.