LOVE/HATE

Tässä kohtaa vuotta alkaa jo jonkin verran tympäsemään nämä meidän jokailtaiset rutiinit. Enkä nyt tarkoita hammaspesuja vaan takkojen lämmittämistä X 2. Mies hoitaa puiden kannon ja lämmittää aina kun on kotona, mikä tässä meidän rytmissä tarkoittaa, että mun iltapuhteina nää on joka toinen viikko. Pahimmilla pakkasilla (alle -15 C) takat saa laittaa aamuin illoin + vielä sen pienimmänkin kakluunin. Puista tulee älyttömästi roskaa ja huonepölyä, ja pelleistä nokea. Ja epähuomiossa jos jätät jonkun pellin kiinni/suljet liian aikaisin, on koko asunnossa sellaset savunhajut että puolen tunnin tuuletus ei siinä tee mitään. Ja säätäähän näitä ei voi eli jos meni liian kuumaksi, niin vaatetta vaan pois! Nykyään saan ne sentään syttymään ekalla yrittämällä.

Mutta toisaalta kakluuneista leviää aivan ihana lämpö huoneisiin, eikä elävää tulta parempaa tunnelmatekijää juuri ole. Tässä grillaa myös nopeasti parit makkarat saunan jälkeen, jos huvittaa. Puilla lämmittäminen on myös edukasta tai itse tykkään mieluummin 200 euron sähkölaskusta verrattuna 480 euroon, mitä edellinen asukas oli välillä talvella maksellut! Huh-hei! Niin ja on siinä jotain idyllistä, kun kylmänä talvi-iltana voi hautautua sängyn uumeniin ja kuunnella takassa luukkujen takana rätisevää tulta..
 At this time of the year I´m starting to get a little fed up with these daily routines of ours. And I don´t mean brushing my teeth, but setting up fire every night X 2. Altough the ovens look nice, they mean lots of work in sense of carrying the wood, keeping it clean and setting fire. When it gets real cold (minus 15 degrees or so), we must warm them two times a day to keep our home nice and warm. Sometimes it even requires that all the three fireplaces are in use at the same time! Our livingroom and bedroom have more dust than other rooms because of the wood and sometimes it gets real smoky, if the ovens are not functioning correctly. And it takes a looong time to get all that smoke out, I can tell you!

But on the other hand, I love our old tilestoves as fire is so soothing and fine element to have in your house. The rooms warm up more nicely. We also save a lot of money when compared to those bills that we´d pay if only using electric heating. And it is a bit magical feeling, when you crawl to your bed on a cold winter night and hear the fire crackling in the fireplace!

0 thoughts on “LOVE/HATE

 • Reply Anonymous 08/01/2013 at 18:43

  Onko teidän talo puulämmitteinen, vai onko tuo puuasia sähkö tai öljylaskun pienentämiseksi 🙂

  • Reply Maiju 08/01/2013 at 18:57

   Meillä on suora sähkölämmitys eli 100 neliön lämmittäminen sillä tulee tosi kalliiksi – noi luvut oli sähkölaskuja kuukaudessa! Eli koska meillä on neljä toimivaa tulipesää, lämmitetään me talvisin asuntoa suurimmaksi osaksi puilla, vain muutamassa huoneessa on sähköpatteri päällä (niissä joihin kakluunien lämpö ei yllä) 🙂 Lisäksi eteisessä hurraa ilmalämpöpumppu.

 • Reply Peeta 08/01/2013 at 19:01

  Hankala saattaapi olla, mutta on tuo nurkkaus myös kaunis, kotoisa ja eläväinen!

  • Reply Maiju 08/01/2013 at 19:59

   Joo en mä näitä pois vaihtais ikinä!

 • Reply Nina 08/01/2013 at 19:26

  Aaah! Itse vietin koko lapsuuteni ja teini-ikäni talossa joka oli AINOASTAAN puulämmitteinen. Keskellä talvea hirveillä pakkasilla välillä ärsytti hakea lisää puita vajasta, mutta ei sitä sen kummemmin valitellut, siihen kun oli kasvanut. Ja tiesi että jos ei tulta tee, niin siinähän jäädyt sitten, hah! 😀 Edelleen rakastan kaikenmaailman takkoja ja kakluuneita. Niissä on se oma juttunsa… 😉

  • Reply Maiju 08/01/2013 at 20:01

   Voi hui, vaikka onhan tätäkin asuntoa joskus lämmitetty ihan kokonaan puilla eli eipä se sen kummempaa periaatteessa ole. Eipä ainakaan heti jäädytä, jos tulee sähkökatkos tai vastaava! Ja onneks noihin meidän puulaatikoihin menee yks kokonainen kottikärryllinen puita kerralla 🙂

 • Reply h.ymy 08/01/2013 at 20:00

  Aika jännä, meillä on suht samankokoiset talot ja suora sähkö täälläkin. Mulla on patterit säädettynä +19. Pakkasista riippuen lämpiää joku kolmesta takasta vuorollaan (sillain että sisällä aina 20 astetta). Tällaisilla keleillä ehkä 2x viikossa lämmitän, lämpö pysyy sen päivän ja seuraavan puolellekin (kaakeliuunit). Pahimmilla pakkasilla yks takka lämpiää lähes joka päivä. Ja sähkölasku tuon samat 200e/kk. Ei ilmalämpöpumppua. Mutta teillä varmaan sitten korkeampi sisälämpötila kun noin usein lämmitätte, ja tietty pakko, jos pattereita ei pidä päällä.

  • Reply Maiju 08/01/2013 at 20:09

   Meidän uunit alkaa olla jo sen verran vanhoja, että ne varaa lämpöä hyvin sen 12 h ja sen jälkeen pitää laittaa uus kierros varsinkin jos ulkona on kylmä. Osan lämmöstä syö varmaan myös melkein 3 m huonekorkeus, alkuperäiset ikkunat ja ovet (on kyllä tiivistetty) sekä erittäin kylmä eteinen. Ei olla kyllä mitattu, että mitä meillä on sisälämpötila – varmaan 21-22 astetta veikkaisin.. Lämmittämistä helpottais myös, jos huoneet olis “lähempänä toisiaan”, vaikea selittää 🙂

   • Reply Maiju 08/01/2013 at 20:11

    Niin ja patterit on tosiaan pienellä – makuuhuoneessa ja olohuoneessa ei ole päällä ollenkaan, kun niissä huoneissa on takat.

   • Reply Anonymous 08/01/2013 at 20:14

    Meillä alakerrassa ulkoikkunat alkuperäiset (20-luvulta, niin kuin uunitkin), sisäikkunat uusittu. Yläkerran ikkunat jostain 60-70-luvulta, kun se on muutettu asuinkäyttöön. Ovi ei oo alkuperäinen ja sen eteen/ulkopuolelle tehty kuisti, koska meilläkin eteinen se kylmin tila (kuutioissa iso tila, ja avoin yläkertaan–>lämpö menee sinne)

 • Reply Pirita 08/01/2013 at 20:38

  Täällä myös yksi, jota takanlämmittämiseen liittyvät rutiinit tympii! Jos puut olisi aina kuivina ja lämpiminä takan (tai meilläkin, takkojen) äärellä, jos ne syttyisivät ekalla tikulla ja jos muistaisin laittaa pellit ajoissa kiinni, kaikki olis ihan ok. 😀 Tätä kirjoittaessani istuskelen takkatulen äärellä, ja myönnettävähän se on, ettei tätä mikään voita, joten valitetaan vaan valittamisen ilosta. 🙂

  Ihana blogi sinulla!

  • Reply Maiju 08/01/2013 at 20:52

   Joo ilot voittaa tässä asiassa surut 6-0 🙂 Ehkä nyt viime aikoina on ollut asteen verran työläämpää, kun on ison vauvavatsan kanssa saanut kummarrella noiden luukkujen edessä. Ja pölyjen/puuroskan tarkkailuun on ollut enemmän aikaan, kun jäin mammalomalle, hehe 🙂

 • Reply Susanna Tamminen 08/01/2013 at 21:05

  Meilläkin on kakluuni ja pari muutakin takkaa jotka ovat ahkerassa käytössä koko ajan. Varsinkin joulukuun sähkölaskun jälkeen, hih! Tapaamme laittaa kaakeliuuniin pari pesällista puita aina illalla ja niin on ihanan lämpöistä aamulla,. Ja jos vielä vaivautuu laittamaan lisää puita aamulla pysyy uuni lämpimänä koko päivänkin. Loisto juttu, ja ihana tunnelma kaupan päälle! Se on vaan se puiden hakeminen sitten se tylsä juttu!

  • Reply Maiju 08/01/2013 at 21:25

   Kerran kunnolla lämmitetty uuni lämpenee kyllä nopeasti kuumaksi, kun vaan jaksaa säännöllisesti laittaa puita! Nuo pönttöuunit on puiden kulutuksen kannalta onneksi aika pieniruokaisia, sillä n. 8 keskikokoista puuta riittää lämmittämään sen jo tosi kuumaksi.

 • Reply Hanna 08/01/2013 at 22:08

  Moikka!

  Mielenkiintoinen aihe..
  Me ollaan muutettu stadista tänne “maalle” ja lämmitetään myös takkaa. Kai se on vielä niin “romanttista” että ei ole ehtinyt kyllästyä 🙂
  Me tehtiin iso remppa ennen kun päästiin muuttamaan ja mm lisäeristettiin seinät ja katto ja vaihdettiin ikkunat. Samalla muurattiin myös uusi varaava takka vanhan porimatin tilalle. Meillä ei siis ole mitään muuta lämmitystä kun toi takka!!
  Talon aikaisemmalta omistajalta oli jäänyt iso puuliiterillinen täynnä polttopuita joita ollaan ahkeraan käytetty ja syksyllä hakattiin uusia kuivumaan. Meidä talo on vajaa 80m2 ja pesällinen lämmitetään päivittäin. Kovilla pakkasilla
  (-15) kaksi kertaa päivässä. Eikä olla paleltu. Lastenhuoneessa joka on kauimpana takasta ollaan joskus pidettu pientä siirrettävää patteria. Sen lisäksi meillä on kyllä kylppärissä ja kodinhoitohuoneessa lattialämmitys. Sähkölaskut on ollut 120€ kuussa (viime kuussa olivat 20€ enemmän johtuneeko minun monista jouluvaloista 😉 )

  P.S. Tykkään blogistasi ja olen sitä jo kauan lukenut mutta olen vaan tosi huono kommentoimaan.
  Onnea vikoille viikoille 🙂

  • Reply Maiju 08/01/2013 at 22:27

   On se romanttista meistäkin – ainakin syksyisin ihan odotetaan milloin saadaan laittaa ekat pesälliset! 🙂 Teillä on kyllä ekologinen meininki, jos pääasiallinen lämmönlähde on puut! Vanhassa talossa kun asutaan, niin meilläkin on onneksi kivijalassa ihan sopivan kokoinen puuvaja, jonne kaiken saa varastoitua. Me ollaan tosin ostettu puut tähän asti, saa nähdä jos joskus innostuis tuomaan mökiltä itsekaadettuja klapeja…ei ehkä kuitenkaan ihan heti, kun ne pitäis kuskata osaksi veneellä 🙂

 • Reply Eleni | My Paradissi 09/01/2013 at 11:17

  It sounds a bit trouble to do all these things, but nothing beats a warm fire and the smell of burning logs, right?
  I wish I had a fireplace at my home!
  xoxo

  • Reply Maiju 09/01/2013 at 21:01

   Yes, so true! Maybe it feels more difficult now when I have this huge baby belly and have too much time to spot dust on the floors 🙂

 • Reply Diana 09/01/2013 at 15:15

  When our chimney is cold, smoke comes back down and in the room. First we have to warm up the chimney buy burning some newspaper for a minute. It works very well. Then we light wood fire as normal. Try it.

  • Reply Maiju 09/01/2013 at 21:01

   That´s a great tip! We have done that if the ovens have been standing cold a longer time!

 • Reply Stina 10/01/2013 at 01:08

  Cool!
  Did you see this cool Retro-apprtement in Stockholm? Love it!
  http://www2.bjurfors.se/Bostad/Stockholm/Stockholm/Sodermalm-Hogalid—Slipgatan-14/

 • Reply Pieni lintu 10/01/2013 at 12:45

  Kaunista mutta vaivalloista – uskon! 🙂

  Onhan teillä häkävaroitin??? <3

  • Reply Maiju 10/01/2013 at 13:37

   Joo, on meillä häkävaroitin – olis pikkuisen vaarallista nukkua samassa huoneessa takan kanssa ilman häkistä!! 🙂

 • Reply Heidi 11/01/2013 at 18:36

  Ihana blogi sulla! Mutta totuuden nimissä, kyllähän ne puutkin jotain maksaa jos ei omasta metsästä kaada.

  • Reply Maiju 11/01/2013 at 21:01

   Joo maksaa ilman muuta – meillä tulee puille hintaa muutama kymppi kuussa. Ehkä joskus tulevaisuudessa tuodaan mökiltä osa, jos jaksetaan nähdä se vaiva..

 • Reply Hennamaari 18/01/2013 at 11:05

  Toi puulaatikko on niin hiano!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.